вівторок, 29 травня 2012 р.

У Комсомольську вчетверте відбулась "Жива бібліотека"


26 травня 2012 р. Комсомольська громадська організація «Центр «РОДІС» вчетверте провела культурно-просвітницький захід «Жива бібліотека». Цього разу він пройшов на базі центральної публічної бібліотеки м. Комсомольська і був присвячений Всесвітньому дню культурної різноманітності в ім'я діалогу та розвитку. Перші три «Живі бібліотеки» у Комсомольську відбулись в січні 2011 р. на базі ЗОШ №2 http://www.rodis.org.ua/2011/02/blog-post_6319.html, в квітні 2011 р. на базі НВК ім. Л.І.Бугаєвської http://www.rodis.org.ua/2011/04/2_26.html та в березні 2012 р. на базі професійного гірничого ліцею http://www.rodis.org.ua/2012/03/blog-post_24.html

«Жива бібліотека» є інтерактивним заходом, який сприяє міжкультурному діалогу шляхом організації безпосереднього спілкування представників різних етнокультурних середовищ. Захід отримав таку назву, оскільки для опису його учасників, організаторів та діяльності використовується бібліотечна термінологія («книжки», «читачі», «бібліотекарі» та ін.). Цього разу для участі в «Живій бібліотеці» до Комсомольська прибули представники трьох країн: ливанець Білал Хамзе, палестинець Мухаммад Такатка та йорданець Мухаммед Раяхні. Кожний з гостей презентував свою країну, звичаї і традиції своїх народів.



Метою «Живої бібліотеки» стала популяризація культурного розмаїття, а також попередження расизму і ксенофобії. Расизм, расова дискримінація – одне з грубих порушень міжнародного права. Расизм - стереотип, звичайне упередження, причиною якого є не інший колір шкіри чи інша мова, а людське мислення. Крім того, в суспільстві чимало людей страждають на ксенофобію. Це - страх чи навіть ненависть до чужого, незнайомого, незвичного, тому «чуже» іноді сприймається як небезпечне і вороже. «Жива бібліотека» пропонує діалог між українцями і представниками інших країн, адже особисте спілкування не заміниш нічим. І саме особисте спілкування дає змогу зрозуміти, що в світі всі рівні - незалежно від національності, мови та кольору шкіри.

Четверта «Жива бібліотека» відбулась за сприяння НТМ Міжнародного центру «Ла Страда – Україна» (Київ) та органів місцевої влади м. Комсомольська. Підтримку заходу надали інтернет-провайдер ТРК «ГОК» та комплексне підприємство громадського харчування «Люкс». Офіційними партнерами «Живої бібліотеки» виступили міжнародна громадська організація «Альманар», всеукраїнська асоціація громадських організацій «Альраїд» і центральна публічна бібліотека м. Комсомольська.

Організаційне забезпечення «Живої бібліотеки» здійснювали активісти ГО «Центр «РОДІС» Єгор Базавлук, Любов Макаренко, Ольга Мосіна, Євген Мошнінов, Олег Ржавін. Допомагали їм Анастасія Макаренко, Надія Єршова, Павло Косоруков.

Організатори «Живої бібліотеки» в Комсомольську висловлюють вдячність за партнерство міжнародній ГО «Альманар», всеукраїнській асоціації ГО «Альраїд», центральній публічній бібліотеці м. Комсомольська в особі її директора Тетяни Бурдуковської та бібліотекаря Марини Шляхової, інтернет-провайдеру ТРК «ГОК» в особі Володимира Богодіста та Комплексному підприємству громадського харчування «Люкс» в особі його директора Галини Марховець.

* * *
Олександра Кохась,
керівник Комсомольської ГО «Команда Соціально Активних Матерів «МаКоша», учасниця «Живої бібліотеки» 26 травня:

«26 травня 2012 року відбулася захоплююча зустріч двох культур - Арабської та Європейської - "Жива Бібліотека 4". Колоритну культуру сходу представили Білал Хамзе (Ливан), Мухаммад Такатка (Палестина) та Мухаммед Раяхні (Йорданія). Гості розповіли нам про яскраву культуру рідних країн, про їх звичаї та обряди, про сімейний устрій, міцні родинні зв'язки тощо. Білал Хамзе допоміг зануритися у історію та звичаї Ливану та його політичний устрій, розповів про національний символ "Кедр", про неймовірну природу, яка поєднує і гори, і море. Ми мали змогу порівняти поняття жіночності українців та ливанців, обговорити питання взаємин християн та мусульман у Ливані. Мухаммад Раяхні познайомив нас із арабською письменністю, розповів про історію виникнення арабських цифр та багато цікавих дрібниць побуту арабської родини йорданця. Мухаммад Такатка відкрив нам таємниці національних свят, зокрема Курбан-Байраму, а також про подібне до нашої організації жіноче об'єднання, яке займається питаннями розвитку і виховання дітей, дотримання національної автентичності та діє на території Палестини. Було надзвичайно цікаво та пізнавально!»

Сергій Попов,
активіст ГО «Центр «РОДІС», учасник «Живої бібліотеки» 26 травня:

«Спасибо за организацию и проведение вчерашнего мероприятия "Живая Библиотека". Мне она пришлась по душе, я много интересного и нового для себя вынес, а главное - я стал терпимее и добрее к людям другой расы, вероисповедания, цвета кожи. Теперь я понял, что внешность - не главное, а главное содержание - вне зависимости от внешних отличий, и что расизм, так же как и национализм, есть негативное явление в обществе, с ним следует бороться, изживать оный, без расизма жить круто и лучше. Я вчера пожалел, что не взял свой диктофон, можно было много сделать интересных записей».

0 коммент.:

Дописати коментар