вівторок, 10 квітня 2012 р.

Завершилася міжнародна акція «Стоп расизм!»-2012


Міжнародна Акція «Стоп расизм!» проходила в рамках Європейського тижня дій проти расизму мережі United for intercultural action з 17 по 27 березня 2012 р. і була приурочена до Міжнародного дня за ліквідацію расової дискримінації (21 березня).

Організаторами акції в російськомовному просторі виступили Молодіжна Мережа проти расизму і нетерпимості, міжнародний Молодіжний Правозахисний Рух, Міжнародна мережа «Молода Європа».

Заходи пройшли в більш ніж в 20-ти містах Росії, Білорусі та України. Серед них Москва, Санкт-Петербург, Воронеж, Саратов, Самара, Тюмень, Барнаул, Омськ, Мінськ, Харків, Луганськ, Київ, Комсомольськ, Кіровоград, Миколаїв та багато інших.

Самарський молодіжний центр міжкультурної співпраці провів тренінг для студентів Самарського медичного коледжу «Поняття толерантності в мультикультурному суспільстві».

В Урус-Мартані Чеченської республіки учасниця організації «Жіноча гідність» провела тренінг для учениць гімназії № 1, в якому обговорювали тему нетерпимості.

У Саратові в Інституті соціальної освіти в рамках Всеросійської науково-практичної конференції «Російське право в XXI столітті: проблеми і тенденції розвитку» кореспондент Молодіжного правозахисного руху виступив з промовою на тему расизму на футбольних стадіонах Росії, познайомив учасників конференції з ідеями акції «Стоп расизм» і розповсюдив інформаційні матеріали.

У багатьох містах відбулися вже традиційні кінопокази з подальшими дискусіями: в Санкт-Петербурзі, Самарі, Луганську та ін. У московських школах протягом всієї Акції «Стоп расизм» проводилися уроки з використанням коміксів за методикою «Респект».

Також в рамках акції «Стоп расизм» і загальноєвропейської тижня дій проти расизму 22 березня в Комсомольську на базі професійного гірничого ліцею був реалізований міжнародний проект «Жива бібліотека», спрямований на підвищення рівня розуміння в суспільстві.

Раніше, 17 березня вперше «Бібліотека» пройшла в Воронежі. «Всі були позитивно налаштовані - ні частки агресії, незважаючи на розмаїтий склад «Читачів» і «Книг». Багато просили допомоги і життєвої поради, тому що ми говорили про проблеми, які в суспільстві замовчуються, - коментує подію одна з організаторів «Живої бібліотеки» Ольга Базуєва.

Воронезька міська бібліотека ім. Платонова провела урок для одинадцятикласників Ліцею № 7. «Бібліотекарі намагаються проводити не нудні лекції, а інтерактивні уроки. Нам цікаво, що думають школярі про «расизм» і «толерантность», чи знають вони про акції протидії неонацистським спробам і чи беруть участь в цьому самі. Присутність десяти іноземних студентів допомогла почати живу дискусію. Це суттєво збільшило можливість обміну враженнями і думками», - прокоментували організатори.

У Санкт-Петербурзі до акції приурочили підведення підсумків конкурсу «Ти не один» на кращу символіку толерантності. Організатором заходу стала практична газета для вихідців із Середньої Азії «Туран».

У Харкові пройшов семінар «Харків, я люблю тебе!». Семінар проходив на декількох мовах. Учасники говорили про стереотипи в суспільстві, а за допомогою тренінгів спробували розібратися у власних упередженнях і зрозуміти причини їх появи. «Ми сподіваємося, що ніхто не пішов з семінару байдужим, - кажуть організатори. - Це проявиться у дрібницях. Наприклад, ми станемо частіше замислюватися над тим, чи варто розповідати анекдот, що продовжує плодити національні стереотипи та закріплювати їх у нашій свідомості».

Український футбольний клуб «Гірник-Спорт» (м. Комсомольськ, Полтавська обл.) взяв участь в акції «Футбол проти расизму», а також у проекті «Всі як один проти расизму і ксенофобії у футболі» та Всеукраїнській соціальній кампанії «Давай разом!» в рамках підготовки до Євро-2012. Метою проведення акції стало попередження дискримінаційних проявів серед юних футбольних уболівальників. «Расизм і расова дискримінація - одне з грубих порушень міжнародного права. Причина цих явищ - людське мислення. І змінити його може кожна людина», - впевнені українські учасники акції.

Кількість учасників, що приєдналися до акції в цьому році - показник того, наскільки проблема нетерпимості хвилює активістів різних країн. Ми сподіваємося на те, що саме такі кампанії допомагають різним людям консолідуватися і помножити свої зусилля для змін в нашому світі.

Контакти для зв'язку:
8 919 242 8710 - Олександр Друк
stopracism@yhrm.org

Міжнародна акція «Стоп расизм!» у 2012 р. реалізується в рамках проекту «Громадянські організації на службі суспільству: молодіжні дії проти расизму, націоналізму і ксенофобії, за - права людини і міжкультурний діалог», підтриманого в рамках програми MATRA Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди.

Джерело: Сайт Молодежного Правозащитного Движения http://www.yhrm.org/news/network/zavershilas_mezhdunarodnaya_aktsiya_stop_rasizm_v_2012_godu

* * *
Нагадаємо, що Комсомольськ брав участь в міжнародній акції «Стоп расизм!» 2012. Інформація за посиланнями:
17 березня стартує Міжнародна Акція «Стоп расизм!» http://www.rodis.org.ua/2012/03/17.html
«Жива бібліотека» сприяє профілактиці расизму і ксенофобії http://www.rodis.org.ua/2012/03/blog-post_24.html
ФК «Гірник-Спорт» взяв участь в акції «Футбол проти расизму» http://www.rodis.org.ua/2012/03/blog-post_28.html

0 коммент.:

Дописати коментар