середу, 1 серпня 2018 р.

З 29 серпня зміняться правила виїзду дитини віком до 16 років за кордон без згоди другого з батьків

3 липня Верховна Рада ухвалила закон #ЧужихДітейНеБуває №8296, що передбачає нові правила вивозу дітей за кордон. Закон вступить у силу вже 29 серпня. 

Наразі Мін’юст разом з Мінсоц та іншими зацікавленими органами працює над реалізацією норм Закону. Найближчим часом очікується постанови Уряду.

У зв’язку з цим заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко повідомила, як за новим законом зміняться правила виїзду дитини віком до 16 років за кордон без згоди другого з батьків.


Зокрема, вона нагадала, що той з батьків, з ким проживає дитина, і який не перешкоджає другому з батьків бачитися з дитиною, зможе виїхати з нею за кордон на термін до місяця без нотаріальної згоди іншого, якщо має рішення суду або органу опіки і піклування, яким підтверджено, що дитина проживає з ним. Таке рішення слід буде показати прикордонникам при виїзді.


Один з батьків, який вивозить дитину, обов’язково має повідомити, про виїзд рекомендованим листом другого з батьків, у разі наявності інформації про місце проживання другого з батьків, якщо той не ухиляється від сплати аліментів та належно виконує батьківські обов’язки.


При цьому на термін більше одного місяця можна виїхати за кордон без згоди другого з батьків, якщо, по-перше, останній має заборгованість зі сплати аліментів, розмір якої перевищує у сумі сплати аліментів за 4 місяці та 3 місяці, якщо дитина є тяжкохворою або дитиною з інвалідністю (у цьому випадку ще потрібно мати довідку, що підтверджує хворобу чи інвалідність), та, по-друге, необхідно пред'явити довідку, видану органом ДВС чи приватним виконавцем, про наявність заборгованості зі сплати аліментів (якщо сукупний розмір перевищує суму відповідних платежів за 4 та 3 місяці відповідно).


У всіх інших випадках нотаріально посвідчена згода необхідна.


«При цьому, якщо, наприклад, батько дитини іноземець або не має громадянства і відсутній у пункті пропуску, його нотаріальна згода, як і раніше, не потрібна», - зазначила заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби.


За словами Світлани Глущенко, довідку про заборгованість можна отримати, попередньо звернувшись до державної виконавчої служби Мін’юсту або до приватного виконавця.


«Якщо немає нотаріально посвідченої згоди батька, а при розлученні питання щодо визначення місця проживання дитини не вирішувалося, єдиний варіант – звернутися до органів опіки та піклування або до суду для отримання рішення про визначення місця проживання дитини», - зазначила заступник Міністра.


«Також існують випадки, коли один з батьків відмовляється давати згоду на виїзд дитини за кордон строком більше місяця, при цьому він справно сплачує аліменти. У такій ситуації один з батьків може отримати одноразовий тимчасовий дозвіл на виїзд малолітньої дитини за межі України без згоди та супроводу батька. Для цього потрібно звернутися до суду. З 29 серпня такі справи розглядатимуть не довше 2 місяців», - уточнила Світлана Глущенко.


Вона нагадала: той з батьків, хто проживає окремо від дитини, також має можливість вивезти дитину за кордон (незважаючи на те, на який термін), якщо: 

1) не має заборгованостей з аліментів та
2) отримав нотаріально посвідчену згоду того з батьків, з ким проживає дитина. Для отримання згоди той з батьків, хто проживає окремо від дитини має письмово звернутися до того з батьків, з ким проживає дитина. Якщо протягом 10 днів останній не надасть нотаріально посвідченої згоди, то для вирішення питання необхідно звернутися до суду.

«У суді це питання вирішуватимуть в порядку скороченої процедури розгляду справи», - наголосила Світлана Глущенко.


0 коммент.:

Дописати коментар