четвер, 10 серпня 2017 р.

Як пережити спеку вагітній жінці

У спеку важко всім, але особливо складно вагітним. Адже для майбутньої матусі і малюка спека небезпечна багатьма ускладненнями. 

У спеку організм працює на межі своїх функціональних можливостей: у нас збільшується частота серцебиття, підвищується артеріальний тиск, нам складно переносити будь-яке фізичне навантаження.

Перш за все, йде підвищення навантаження на серцево-судинну систему. Варто підкреслити, що у вагітних всі ці процеси прискорюються в кілька разів, адже їх організм працює "за двох". Особливо якщо мова йде про пізні терміни вагітності.

Про те, як вагітній пережити спеку, читай 7 правил здоров'я.

1. Кондиціонер: правила використання
Кондиціонер на роботі і кондиціонер вдома - це відмінний вихід при вагітності впоратися зі спекою. Звичайно, про шкоду кондиціонерів багато сказано, але науково вона ще не доведена. Відомо одне, що висока температура набагато шкідливіша для вагітної, ніж кондиціонер, особливо якщо виконувати деякі прості правила:

- Зволожувати повітря або носоглотку (якщо в офісі) за допомогою соляного розчину, хьюмора та інших засобів;

- Міняти регулярно фільтри в кондиціонері;
- За годину до виходу на вулицю вимкнути кондиціонер і дати організму адаптуватися до спеки;
- По приходу додому дати організму охолонути і лише через годину включати кондиціонер;
- Температура в приміщенні і на вулиці не повинна відрізнятися більше, ніж на 10 градусів.

2. Водні процедури

В ідеалі вагітній пережити спеку допоможе басейн вечорами, якщо лікар не має нічого проти. Можна кілька разів на день прийняти прохолодний душ або ванну. В офісі можна використовувати термальну воду для водних міні-процедур. Не забувай і про холодні обтирання.

3. На що звернути увагу
Особливу увагу зверни на роботу серцево-судинної системи, на артеріальний тиск. Особливо варто звернутися до лікаря, якщо у вагітної є задишка, запаморочення, непритомність. У спеку у вагітної через те, що вона багато п'є, можуть з'явитися набряки. Варто звернути увагу на роботу нирок.

І травну систему не варто навантажувати. Краще обмежитися легкими, нежирними, не гострими, не надто солодкими продуктами. Фрукти, сир, молочні продукти, творіг, овочі і відварне нежирне м'ясо - основа раціону вагітної, особливо якщо мова йде про спеку.

4. Набряки під час вагітності в спеку
Головне, не панікувати, побачивши у себе набряки. На пізніх термінах вагітності невеликі набряки при нормальному артеріальному тиску і відсутності проблем з нирками і серцем вважаються нормою.

Адже в організмі майбутньої матусі збільшується об'єм рідини і крові, зокрема. Так би мовити, жінка запасається з урахуванням майбутніх пологів, під час яких жінка може втратити 250-350 мл крові при нормальній ситуації.

Так що набряки - не привід для паніки. Але й нехтувати візитом до лікаря теж не варто. Швидше за все, доктор вирішить обмежити кількість споживаної рідини або призначить сечогінні засоби. Самолікуванням не варто займатися, це може бути небезпечно для малюка.

5. Що пити вагітній у спеку

Такі напої, як квас, через свою кислотність розріджують кров. Тому в спеку дуже навіть можна і потрібно випити стаканчик квасу, от тільки напій повинен бути виготовлений з натуральних компонентів, без додавання консервантів.

Також для вагітної в спеку підійде узвар - трохи підсолоджений компот із сухофруктів. Або морс з журавлини, смородини (якщо у вагітної немає запорів) або інших ягід. Також можна втамувати спрагу чаєм з шипшиною, зеленим чаєм з м'ятою і лимоном.

6. Ліки в спеку для вагітної
Знову ж таки, це питання вирішує тільки лікар. Якщо є загроза зриву або передчасних пологів через спеку і не тільки, доктор призначить препарат для зниження тонусу матки - так звані блокатори родової діяльності.

При необхідності лікар може виписати препарати для прискорення або уповільнення серцевих скорочень. Однак якщо на дворі спека, швидше за все, ці препарати лікар замінить більш щадними ліками, бо вони не дуже добре переносяться в спеку.

7. Прогулянки
Дихати свіжим повітрям під час вагітності просто необхідно. Проте в спеку на сонці краще навіть і не показуватися. Ідеальна прогулянка вагітної в спеку - в селі, по берегу річки і на заході сонця. І мінімум фізичних навантажень.

Але й одяг важливо правильно підібрати для "спекотної" прогулянки. По-перше, ніякої синтетики, по-друге, зручне вільне взуття, що не пережимає ногу, щоб уникнути набряків і варикозу. І по-третє, головний убір з натуральної тканини.

Ще одне важливе правило прогулянки при вагітності в спеку - надійний супутник. Адже вагітна, навіть якщо спека спала, може втратити свідомість через духоту.






http://mama-tato.com.ua/article/a-1540.html

0 коммент.:

Дописати коментар