четвер, 10 серпня 2017 р.

Методичні рекомендації «Небезпечні квести для дітей: профілактика залучення»


Методичні рекомендації «Небезпечні квести для дітей: профілактика залучення» – актуальна відповідь небайдужих педагогів/педагогинь, психологів/психологинь, громадських активістів/ок на загрозливу ситуацію, яка почала поширюватися в Україні в дитячому середовищі з середини 2016 року.

Йдеться насамперед про так звані «смертельні квести», які ширилися соціальною мережею «ВКонтакте».

Варто розуміти, що поширення цих небезпечних квестів відображає проблеми, які є не лише в дітей, а й у суспільстві загалом, насамперед у ставленні дорослих до дітей.

Нерозуміння, неувага до дитячого життя, невиділення часу, байдужість до проблем, які хвилюють дітей, зверхність або, навпаки, надмірний контроль та гіперопіка, накопичуючись, призводять до формування закритості дитини, відчуття в неї самотності та непотрібності, пошуку можливих виходів з таких ситуацій відповідно до її рішень та можливостей.

Один  з таких шляхів, відомий з давних часів, – втеча від реальності, який у наші часи спростився завдяки створенню віртуального світу, віртуальних друзів, віртуального спілкування та віртуального життя, в якому і смерть здається віртуальною.

У цих методичних рекомендаціях не висвітлюються питання, хто і яким чином заробляє на таких квестах, створює і поширює їх, залучаючи нових і нових дітей. Їхня мета інша.

По-перше, привернути увагу педагогів/педагогинь до цієї проблеми, надавши інформацію про неї. По-друге, надати практичні інструменти, які мають допомоги педагогічним працівникам/цям у спілкуванні з колегами/колежанками, в роботі з дітьми та батьками, в розмовах на такі непрості теми, як цінність людського життя і суїцидальна поведінка, повага до себе та до інших, розуміння та вміння говорити про власні проблеми.

Методичні рекомендації мають допомогти і шкільним офіцерам поліції у проведенні уроків та бесід зі школярами, в реагуванні на такі випадки в разі виявлення.

Окрему  увагу  приділено  висвітленню  діяльності  Національної   дитячої «гарячої лінії», яка працює з 2013 року на базі Громадської організації «Ла Страда-Україна» і приймає дзвінки від дітей та дорослих з різних куточків України. На Національній дитячій «гарячій лінії» консультують компетентні у дитячих питаннях психологи/ні, юристи/ки, соціальні працівники/ці та соціальні педагоги/ні.

Коло питань, з яких надаються консультації, досить широке і формується на основі отримуваних запитів від абонентів, в тому числі щодо звернень стосовно проходження смертельних квестів у соціальних  мережах.

У травні 2017 року Верховна Рада України в переліку санкцій проти Росії за агресивні військові дії та окупацію частини територій Луганської та Донецької областей, анексію Криму обмежила доступ до користування низкою  російських інтернет-ресурсів, у тому числі мережею «ВКонтакте».

Цей крок, без сумніву, знижує рівень загрози для дітей, але не ліквідує її повністю, бо творці небезпечних квестів для досягнення своєї чорної цілі – руйнування дитячих душ та життів – зможуть винайти способи обійти заборони та дістатися дітей. Тому покладатися тільки на технічні обмеження не  можна.

Методичні рекомендації «Небезпечні квести для дітей: профілактика залучення» розроблено колективом авторів; це вже не перший результат ефективної співпраці громадської організації «Ла Страда–Україна», Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи, Дитячого Фонду ООН ЮНІСЕФ, до якої долучилася Національна поліція України, зокрема шкільні офіцери поліції та Департамент боротьби з кіберзлочинністю.

Раніше було підготовлено видання «Соціально-педагогічна та психологічна робота з дітьми у конфліктний та постконфліктний період. Методичні рекомендації» (2014), «Правила безпеки та можливості отримання допомоги у період конфлікту в Україні. Методичні рекомендації» (2014), «Соціально-педагогічна та психологічна допомога сім’ям з дітьми в період військового конфлікту: навчально-методичний посібник» (2015), «Агресія. Анексія. Конфлікт. Соціально-педагогічна та психологічна відповідь на виклики для дітей. Методичні рекомендації для педагогів дошкільних навчальних закладів» (2016), «Розбудова миру. Профілактика і вирішення конфлікту з використанням медіації: соціально-педагогічний аспект»  (2016).

Матеріали розроблялись та обговорювались за участю медіаторів/медіаторок Національної мережі медіаторів і тренерів/тренерок Національної тренерської мережі громадської організації «Ла Страда–Україна» на Всеукраїнських навчально-методичних семінарах (28 лютого – 1 березня та 19–20 квітня 2017 року) і пройшли апробацію під час проведення занять і заходів з дітьми, педагогами та  батьками.

Ми будемо вдячні  читачам  та  користувачам  за  відгуки  та  побажання, які просимо надсилати за адресою: 03113, Київ-113, а/с 26, тел./факс: +380 44 205 36 95, E-mail: info@la-strada.org.ua.

Катерина Левченко,
президентка ГО «Ла Страда–Україна», доктор юридичних наук

Книгу «Методичні рекомендації «Небезпечні квести для дітей: профілактика залучення» можна завантажити за посиланням: http://la-strada.org.ua/ucp_mod_library_showcategory_96.html
 

0 коммент.:

Дописати коментар