четвер, 26 січня 2017 р.

Будьте уважні та контролюйте свій офіційний розмір заробітної плати

Набрав чинності Закон України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», яким установлено в 2017 році:
 

прожитковий мінімум в розрахунку на місяць для працездатних осіб:
з 1 січня 2017 року -1600 грн.,
з 1 травня -1684 грн.,
з 1 грудня – 1762 грн.;
 

мінімальну заробітну плату: з 1 січня 2017 року – 3200 грн.

У зв’язку з цим, максимальна величина бази нарахування єдиного внеску, яка дорівнює двадцяти п’яти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом (пункт 4 частини першої статті 1 Закону № 2464) складатиме:

з 01 січня 2017 року – 40000 грн. (25 х 1600 грн.);
з 01 травня 2017 року – 42100 грн. (25 х 1684 грн.);
з 01 грудня 2017 року – 44050 грн. (25 х 1762 грн.).

Мінімальний страховий внесок з урахуванням положень ст.1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та частини п’ятої ст.8 Закону № 2464 згідно якої єдиний внесок для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22% до визначеної ст.7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску, у 2017 році складатиме 704 грн. на місяць (3200 грн х 22 %).

Якщо оформлюється працівник на основне місце роботи, але на неповний робочий день (на півставки) згідно законодавства таким працівникам нараховується та сплачується ЄСВ з мінімальної зарплати (крім працівників-інвалідів, сумісників, працівників, яким надано відпустку без збереження зарплати та таких, що були прийняті чи звільнені, відпрацювавши неповний місяць).

Тому, наполегливо рекомендуємо работодавцям оформлювати працівників на повний робочий день, що забезпечить їм право на пенсію в майбутньому, адже страховий стаж зараховується в повному обсязі тільки в тому випадку, коли відпрацьований повний робочий місяць та сплачені внески повністю із заробітної плати, яка є не менше мінімальної.

З 01 січня 2017р. внесено зміни до ст.7 ЗУ №2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”- для фізичних осіб-підприємців, віднесених до І групи платників єдиного податку сума єдиного внеску не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється відповідно до ст.24 ЗУ “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” пропорційно до сплаченого єдиного внеску.

У фізичних осіб-підприємців ІІ та ІІІ групи такої можливості немає - незалежно від факту отримання доходу та його розміру за місяць необхідно сплачувати ЄСВ в розмірі 704грн. Право не сплачувати ЄСВ є тільки у пенсіонерів за віком чи інвалідів.

Нагадуємо, що з 2000 року в Україні діє система персоніфікованого обліку, яка надає кожній застрахованій особі можливість безоплатно отримувати відомості про себе, тобто, з якої суми заробітної плати, скільки та за який період сплачено за неї роботодавцем до Пенсійного фонду страхових внесків.

Ця система дозволяє застрахованій особі контролювати процес формування своєї майбутньої пенсії, вимагаючи від роботодавця своєчасної та повної сплати внесків.

Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому, адже за рахунок коштів Пенсійного фонду нараховуються та виплачуються не тільки пенсії за віком, а і пенсії у зв'язку з втратою годувальника та пенсії по інвалідності.

Шановні громадяни!
Будьте уважні та контролюйте свій офіційний розмір заробітної плати, який в подальшому буде використовуватися при розрахунку пенсії, зареєструвавшись на офіційному порталі Пенсійного фонду України www.pfu.gov.ua.

Для цього необхідно отримати код доступу до своїх даних, подавши заяву до сектора обслуговування громадян за адресою вул.Миру, 25. При собі мати паспорт та ідентифікаційний номер.

Заступник начальника Кременчуцького об'єднаного управління 

Пенсійного фонду України Полтавської області 
С.Г.Нестеренко

Джерело: Офіційний сайт Горішньоплавнівської міської ради

0 коммент.:

Дописати коментар