середу, 22 липня 2015 р.

Міліція закликає батьків наглядати за малолітніми дітьми у зв'язку зі збільшенням кількості нещасних випадків

За минулі роки у державі спостерігається збільшення кількості випадків травмування та, навіть, загибелі малолітніх дітей внаслідок падіння з висоти, здебільшого з вікон багатоповерхових будинків. 

У переважній більшості нещасних випадків падіння було наслідком схиляння на москітну сітку відчиненого вікна.
.
За результатами аналізу обставин зазначених фактів з’ясовано, що у 22-х випадках, зареєстрованих органами внутрішніх справ в Україні, діти випадали з балкону чи вікна квартири за місцем мешкання. Із них 6-ро загинули. Більшість постраждалих - це діти віком до 3 років, які з тих чи інших причин були за межами візуального контролю батьків.

На території Полтавської області з початку 2015 року сталися 2 нещасних випадки, один – зі смертельним наслідком. Так, зокрема, в червні у Комсомольську з вікна випав 4-річний хлопчик, якого батьки залишили із 8-річним братом.

У минулому році зареєстровано 4 аналогічних факти, у двох з яких через власну необережність діти впали зі сходів, іще двоє – випали з вікна 2-го та 3-го поверхів.

У зв’язку із тим, що під час літніх канікул діти шкільного віку нерідко залишаються вдома без нагляду батьків, слід більше уваги приділити їх безпеці і, перш за все, роз’яснювати їм правила поведінки на вулиці та в побуті.

Звертаємо увагу батьків на те, що зайва незалежність, яку отримують діти під час літнього дозвілля, і відсутність належного контрою з боку дорослих здатні призвести до невиправних наслідків. Пам’ятайте, що саме на батьків та осіб, які їх замінюють, покладається відповідальність за безпеку, фізичне і моральне здоров’я дітей!

Так, зокрема за неналежне виконання батьками, опікунами або законними представниками чинного законодавства передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Ст. 184 Кодексу України про адміністративну відповідальність – Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей. Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей - тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми віком від 14-ти до 16-ти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ст. 166 КК України – Злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки, - карається обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

За матеріалами СКМСД УМВС України в Полтавській області
Джерело: http://www.mvs.gov.ua/mvs/control/poltava/uk/publish/article/211153

0 коммент.:

Дописати коментар