понеділок, 20 липня 2015 р.

Що робити, аби ваша дитина не загубилась

Трапляється, що з тих чи інших причин губляться діти. Про що варто подумати заздалегідь і чому навчити дитину, аби бути впевненим, що ви швидко знайдете один одного:

1. Ім’я, вік, адреса – це те, що ваші діти повинні знати обов’язково. Пришивайте спеціальні бірки на одяг дитини, де повинна бути прописана вся основна інформація. Нехай у кишені дитини буде візитівка, на якій має бути ваш номер телефону, адреса та контакти близьких родичів – на випадок, якщо ваш телефон буде недоступний. Якщо у дитини є медичні протипоказання, ці дані також варто вказати.

2. Навчіть дитину користуватися мобільним телефоном. Для наймолодших підійдуть телефони з обмеженим числом кнопок (кожна з них відповідає номеру близької людини). Важливо: телефон допомагає визначити місце розташування дитини.

3. Перевірте вашу записну книжку. У ній мають бути телефони вихователів (вчителів), друзів і батьків друзів вашої дитини. Наступний момент – складіть список волонтерських організацій, які займаються пошуком дітей в вашому місті. На відміну від міліції, волонтери здатні організувати пошуки одразу після вашого дзвінка.

4. Програвайте з дитиною ситуацію, наче вона заблукала. Що вона робитиме, якщо загубиться в місті? З відповідей ви зможете зрозуміти, наскільки дитина готова до критичної ситуації. Запитайте, чи знає вона, що робити, якщо ви розминетеся в транспорті? Як потрібно діяти, якщо дитину на вулиці постараються відвести насильно? Поясніть, що робити в таких ситуаціях, чому не варто йти кудись із незнайомими людьми, як привернути до себе увагу, якщо потрапив у неприємність. Якщо дитина зовсім маленька, ситуацію можна розіграти на основі казки.

5. Вчіть, що від чужих людей на вулиці, чи в людних закладах не можна брати жодних подарунків: цукерок, тістечок, морозива, лялечок, машинок. Не можна сідати до незнайомців у машину, заходити із ними в незнайомі під`їзди.

6. Поясніть малюкові, що якщо до нього підходить незнайома людина і намагається його кудись відвести, дитина повинна дуже голосно повторювати такі слова: «Ти чужий, я тебе не знаю! Це не мій тато (Це не моя мама)! Допоможіть! ». Тільки в цьому випадку дитина приверне до себе увагу перехожих. Якщо говоритиме – «Відпусти мене» – сторонні люди вважатимуть, що це сімейна сварка.

7. Загубившись, діти дуже сильно бояться, що ви будете кричати на них. У шоковому стані можуть забути, що потрібно робити в складній ситуації. Тож, коли ви навчатимете дитину, що їй чинити, постійно зазначайте, що в жодному разі не будете її сварити.

8. Якщо ви йдете у місце, де велике скупчення людей, одразу проговорюйте, де потрібно бути, коли загубите один одного.

9. Якщо дитина загубилася у великому торговому центрі – зверніться до адміністрації магазину. За допомогою відеоспостереження і гучного зв’язку знайти дитину буде простіше.

10. Привчайте дитину, щоб вона завжди пильнувала, де ви. Трапляється, що дитина захоплюється грою, і може не помітити, куди ви відійшли, і зрозумівши, що вас немає, може куди заблукати, вас шукаючи. Попереджайте, якщо ви йдете в магазин, а дитина залишається на майданчику. Просіть, щоб нікуди не відходила.

Якщо дитина зникла в місті

1. Обдзвоніть родичів, друзів дитини (і їх батьків).

2. Вийдіть на волонтерські організації з пошуку дітей і організуйте з ними взаємодію.

3. У найближчому РУВС напишіть заяву про зникнення людини.

4. Надрукуйте листівки з фотографією, описом прикмет і одягу зниклої дитини і вашим контактним телефоном. Розклеїти листівки необхідно, по можливості, по всьому місту, але в першу чергу, в районі передбачуваного зникнення. Якщо дитина пропав по дорозі в / з школи – то найкраще місце для розклеювання – маршрут дитини (всі стовпи, зупинки, магазини).

5. Організуйте пошуки. Зберіть друзів, знайомих і родичів. Розділіться на групи по дві-три людини і розподіліть райони пошуку. Заходьте в під’їзди, магазини, на будмайданчики. Зупиняйте перехожих і розпитуйте їх, чи не бачили дитину, описуючи прикмети.

6. Помістіть в соц. мережах оголошення про зникнення. Обов’язково вкажіть поруч з фотографією прикмети дитини і опис її одягу. Під оголошенням має бути два контактних номери телефону.

Дії за кордоном

1. Зберігайте візитку готелю в кишені дитини.

2. Якщо дитина загубилася під час екскурсії, негайно зверніться до керівника тургрупи.

3. Зверніться до місцевого відділення поліції.

4. Негайно вийдіть на посольство або консульство України.

Що сказати дитині, коли ви знайшли один одного?

Якщо ви помітили свого дитину, не кличте, постарайтеся не втрачати її зі свого поля зору, і просувайтесь до неї. Коли ви вже біля дитини – не лайте її. Можливо, захопившись розгляданням іграшок у магазині, вона і не помітила, що ви розминулись.

Якщо дитина перелякана, обійміть. Заспокойтеся разом з дитиною: подивіться один одному в очі, подихайте разом. Якщо дитина не може заспокоїтися, допоможіть їй розповісти про свої відчуття. Поясніть, що ви теж злякалися, але ж ви вдвох все зробили правильно, ви знайшли один одного.

Вже вдома ще раз обговоріть цю ситуацію. Похваліть дитину, якщо вона вчинила так, як ви їй радили (нікуди не відходила, набрала ваш номер телефону, попросила допомоги у продавця, а не у незнайомців). Якщо дитина вчинила по-іншому, розберіть ще раз всі нюанси.

Ніколи не губіть одне одного.

Джерело: http://www.lelechenya.info/shho-robyty-aby-vasha-dytyna-ne-zagubylas/

0 коммент.:

Дописати коментар