пʼятницю, 13 лютого 2015 р.

Сексуальне насильство над дітьми – біда, що ближче, ніж здається

Діти в Україні стикаються не лише з жорстоким поводженням, булінгом та неповагою. Чимало з них стають жертвами комерційної сексуальної експлуатації – втягнення у проституцію, виготовлення порнографії, потрапляють у тенета торгівлі дітьми. Випадки сексуального насильства над дітьми теж не рідкість. Набирає обертів дитячий секс-туризм.
Ратифікований Україною додатковий протокол до Конвенції ООН про права дитини, що стосується торгівлі дітьми, дитячої проституції та дитячої порнографії, визначають дитячу проституцію як «практику, коли дитина використовується з метою отримання сексуальних послуг особами за винагороду або будь-яку іншу форму компенсації» (стаття 2b). Винагорода чи компенсації може надаватися як самій дитині, так і третім особам.
Згадаємо хоча б випадок, коли киянка продавала власну малолітню дочку у проституцію. Дівчинка 2 роки терпіла знущання, а потім втекла і звернулася на Національну дитячу «гарячу» лінію за допомогою. Горе-матір вдалося притягнути до відповідальності.
Незважаючи на те, що проституція як така, а дитяча і поготів, заборонена у більшості країн світу, вона досі є розповсюдженою. Принципова різниця в тому, що на відміну від дорослих, діти не приймають добровільне рішення, а стають жертвами. Проте, цього основоположного постулату в Україні поки не розуміють.
За даними сайту compassion.com  більшість дітей, що займаються проституцією, - віком до 12 років. Організація ЕКПАТ у своїх дослідженнях торгівлі дітьми наводить цифру у 1,2 млн дітей, які щороку стають жертвами торгівлі, при чому 80% з них страждають саме від сексуальної комерційної експлуатації (дані проекту dosomething.org).
Комерційну сексуальну експлуатацію дітей, в залежності від мотивації тих, хто бере у цьому участь поділяють на: «голодну» проституцію (коли діти не можуть забезпечити себе основними засобами для життя, наприклад, продуктами харчування іншим соціально прийнятним способом) та проституцію «прагнення» (коли проституція є засобом підвищення матеріального й соціального статусу, в цьому випадку сексуальні послуги часто обмінюються на гроші або фірмові товари та предмети розкоші). Крім представлених типів йдеться також про спонсорство або надання сексуальних послуг в обмін на довгострокову фінансову підтримку з боку спонсора (наприклад, покриття витрат на навчання, оплата житла). З розвитком технологій з’явилася нова форма комерційної сексуальної експлуатації дітей – комерційний кіберсекс або обмін фотографіями та відеокліпами (дитина є голою або в білизні), еротичні SMS, еротичні розмови в обмін на гроші або інші стимули, такі, як поповнення мобільних рахунків.
У 2010 ріці Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) представив результати дослідження «Комплексна оцінка масштабів продажу дітей, дитячої проституції та порнографії в Україні». Це дослідження, проведене Центром соціальних експертиз Інституту соціології НАН України, націлене на аналіз ситуації та визначення масштабів найгірших форм насильства щодо дітей в Україні. Опитування дітей 14-18 років виявило, що: 11% показували своє голе тіло; 10,4% дозволяли торкнутися до голих частин свого тіла (ощупати себе); 7,8% займалися сексом за певну плату; 3,2% погоджувалися сфотографуватися або знятися у фільмі в оголеному вигляді.
Зважаючи на рекомендації Третього всесвітнього конгресу по боротьбі з комерційною сексуальною експлуатацією дітей, а також оцінюючи аналіз законодавства і міжнародного досвіду роботи в Інтернет-лінії і потреб і можливостей України, Центром «Ла Страда-Україна» і Посольством Німеччини в Україні (проект «Розуміємо і діємо разом» у 2009 році було ініційовано створення електронної «гарячої» лінії з протидії дитячій порнографії в Інтернеті - http://internetbezpeka.org.ua/.
Основною метою функціонування лінії є дати можливість людям повідомити про факти розповсюдження дитячої порнографії в Інтернеті, особливо на серверах українських інтернет-провайдерів, з метою їх подальшого блокування.
Лінія є частиною міжнародної системи повідомлень про факти комерційної сексуальної експлуатації дітей та проекту організації ЕКПАТ Dont look away, який діє у 22 країнах Європи і інших країнах світу, координатор – Франція, партнери - Німеччина, Швейцарія, Австрія, Польща, Нідерланди, інші країни є асоціативними партнерами, серед них і Україна - www.reportchildsextourism.eu/ .
Пропонуємо Вашій увазі інформаційний ролик про кампамнію "Не будь байдужим!".
У червні 2014 року було укладено трьохсторонній договір між Центром «Ла Страда-Україна», Харківським національним університетом внутрішніх справ та Міністерством внутрішніх справ України про функціонування електронної «гарячої» лінії. Тоді ж лінію було розширено з прийняття фактів лише про дитячу порнографію до дитячого сексу-туризму, жорстокого поводження з дітьми та порнографії.
Лінія працює на принципах анонімності, конфіденційності, прозорості і професійності. Однією із беззаперечних переваг лінії є оперативність передачі повідомлень у правоохоронні органи (листи направляються електронною поштою).
Наразі координатором проекту залишається Центру «Ла Страда-Україна», а підтримкою його функціонування займається Харківський національний університет внутрішніх справ.
Особа, яка хоче анонімно повідомити про факт насильства над дітьми, дитячої порнографії чи секс-туризму, може відправити повідомлення з сайту, яке буде отримано і оброблено спеціалістами Центру боротьби із кібер-злочинністю Харківського національного університету внутрішніх справ. Усі повідомлення перевіряються, і ті, які отримали підтвердження чи підозру на підтвердження, передаються в правоохоронні органи. У 2013 році завдяки діяльності лінії було передано до правоохоронних органів та в подальшому заблоковано 7 сайтів, які містили матеріали з дитячою порнографією.
З червня 2014 року на «гарячу» лінію надійшло 17 повідомлень. Один з них стосувався сайту, який містив дитячі порнографічні матеріали. Працівники правоохоронних органів оперативно відреагували на повідомлення, але сервер знаходиться у місті Алчевську, який вже перебував на непідконтрольній Україні території, тому припинити його діяльність чи притягнути до відповідальності правоохоронцям не вдалося.
Інше повідомлення надійшло від матері неповнолітньої, яка постраждала від кібер-булінгу зі сторони іноземця. Вона листувалася у соціальних мережах, надсилала йому свої відверті фото, які пізніше чоловік виклав у публічний доступ. Повідомлення було переадресовано на Національну дитячу «гарячу» лінію для отримання дівчинкою психологічної підтримки.
Окрім того, на Електронну «гарячу» лінію надходять повідомлення від партнерських організацій зі всього світу, зокрема із Польщі.

Джерело: офіційний сайт Центру "Ла Страда - Україна"

0 коммент.:

Дописати коментар