неділю, 25 листопада 2012 р.

Домашнє насильство – сором для кривдників, а не для постраждалих

Українці, а здебільшого українки, долають «стіну мовчання» і починають звертатися по допомогу у вирішенні проблеми насильства у своїй родині. Це констатують і компетентні державні структури, і профільні громадські організації.

До цьогорічної глобальної кампанії «16 днів проти ґендерного насильства» про ганебність явища домашнього насильства та способи боротьби з ним в Україні говорили експерти і селебріті зі світу спорту та шоу-бізнесу на тематичному брифінгу, який гостинно прийняв ТРЦ «Дрім таун» у Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок та день старту кампанії - 25 листопада.

Більш, ніж 10-річна підтримка Україною всесвітньої ініціативи «16 днів проти ґендерного насильства» вже дала результати – українці вирізнили та визнали цю проблему і почали боротися з нею. До речі, перше проведення цієї кампанії на державному рівні  відбулося у рік прийняття нашою державою Закону України «Про протидію насильству в сім’ї» - у 2001. Тепер кількість звернень про вчинення насильства вимірюється сотнями тисяч, а сотні людей змогли змінити своє життя на життя без насильства.

Визнання проблеми насильства державою та відповідальне ведення політики, як у контексті попередження проблеми, так і допомоги постраждалим, важлива складова боротьби з домашнім насильством. Таку позицію мають у Головному управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту КМДА.

«Насильству не повинно бути місця у жодній родині – незалежно від статусу та достатку. Для того, щоб досягти усвідомлення цього якнайбільшою кількістю наших співгромадян, ми постійно проводимо просвітницьку роботу та інформаційні кампанії, у яких пропагуємо сімейні цінності, - повідомила під час брифінгу начальник управління сімейної та молодіжної політики Головного управління Валентина КОЛЯДА. – Для надання допомоги постраждалим від насильства у Києві працюють три державні заклади – два міських і один районний (у Деснянському районі міста), які пропонують тимчасове проживання, консультації психологів та юристів, підтримку соціальних працівників. З кривдниками за спеціальними корекційними програмами працюють психологи у центрах сім’ї, яких у Києві є один міський та шість районних».

Заступник начальника управління дільничних інспекторів міліції Департаменту громадської безпеки МВС України – структури, у компетенції якої знаходиться безпосередня боротьба з насильством у родинах, Юрій ЛУБЕНСЬКИЙ відзначив: «Рік-у-рік кількість звернень від українців про факти чи загрозу вчинення насильства в сім’ї зростає – у 2012 році ми отримали майже 120 тисяч таких заяв. Тож, констатуємо, ще цей вид правопорушень ідентифікується громадянами як порушення їхніх прав, проблема втрачає притаманну їй латентність, а також це свідчить про зростання довіри  до працівників міліції. Надалі Міністерство планує раціоналізовувати свою роботу в цьому напрямку, в тому числі, працюватимемо над усуненням проблем у реалізації спеціального законодавства, зокрема, в таких аспектах, як застосування захисного припису та направлення кривдників для проходження корекційних програм».

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» - громадська організація, яка вже протягом 8 років забезпечує роботу всеукраїнської безкоштовної Національної «гарячої лінії» з питань запобігання насильству та захисту прав дітей, і зі свого досвіду може засвідчити, що кількість звернень з цього приводу багато років зростала у геометричній прогресії. Минулого року на цю лінію зателефонували понад 12 тисяч громадян, у 2012 таких дзвінків уже більше 8 тисяч.

«Гаряча лінія» дає нам можливість тримати руку на пульсі потреб наших співгромадян, дізнаватися, з якими аспектами проблеми вони стикаються частіше і реагувати на них, повідомляючи компетентним державним структурам, а також, звичайно, безпосередньо допомагати людям. Окрім щоденних психологічних та правових консультацій, на юридичному супроводі у Центрі знаходяться 20 справ з особливо складними випадками насильства, – поділилася президентка Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» Катерина ЛЕВЧЕНКО. – Ми постійно тримаємо контакт та оновлюємо базу закладів, державних та недержавних, які надають допомогу постраждалим від домашнього насильства в усіх регіонах, адже нам телефонують з різних куточків країни. Цього року провели моніторинг закладів, які надають притулок жертвам насильства, з них для дорослих в Україні ми відвідали 33 працюючі установи. Проте, особливість у тому, що в деяких областях таких закладів є кілька, а у деяких немає жодного. У законодавчому контексті, ми, виходячи з практики, продовжуємо наполягати на необхідності ратифікації Конвенції Ради Європи про попередження та боротьбу з насильством проти жінок і домашнім насильством, у якій містяться принципові положення про покарання кривдників, оптимальне число притулків на певну кількість населення та про те, що дитина-свідок насильства є водночас постраждалою».

До цьогорічної кампанії «16 днів проти ґендерного насильства» на «гарячій лінії» Центру організовані консультації з експертами – фахівці Департаменту громадської безпеки МВС України, Управління кримінальної міліції у справах дітей та Департаменту ґендерної політики та оздоровлення дітей Мінсоцполітики консультуватимуть протягом 25 листопада-10 грудня за номерами 0-800-500-335 зі стаціонарних телефонів або 386 з мобільних (детальний графік консультацій можна дізнатися на «гарячій лінії» або на сайті http://www.la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_335.html).

На важливості спільних дій влади і громадських організацій, спрямованих на профілактику і подолання насильства в сім’ї та насильства стосовно жінок і дітей, наголосила і голова правління Міжнародної громадської організації «Школа Рівних Можливостей» Лариса КОЛОС. «Експертами Школи Рівних Можливостей упродовж кількох років відпрацьовувався механізм такої взаємодії на державному рівні та модель співпраці влади і громади на місцевому рівні. Цей досвід висвітлено у посібнику «Алгоритм взаємодії структур при наданні допомоги жертвам насильства», де розміщено чіткі інструкції для працівників міліції, соціальних служб, педагогів, медичних працівників та представників громадського сектору», - повідомила правозахисниця.

Про свій власний досвід розповіла жінка, яка пережила та подолала насильство, Наталія МАЗУР. «Зіткнувшись з жорстоким насильством у своїй молодій родині, я також довго терпіла, бажаючи зберегти сім'ю, я вірила, що все зміниться на краще, теж не наважувалася про це говорити і не мала уявлення, куди звертатися по допомогу. Проте одного для побачила рекламу "гарячої лінії" "Ла Страда-Україна" і вирішила зробити перший крок. Там отримала підтримку і підтвердження тому, що не потрібно мовчки боятися, слід діяти і захищати себе та свою дитину. Тепер я змінила своє життя і можу говорити відкрито і не соромлячись про те, що я пережила насильство в сім'ї. Закликаю усіх жінок боротися. Це можливо».

Організатори старту кампанії «16 днів проти ґендерного насильства» 2012:
Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту КМДА,
Київський міський центр сім’ї «Родинний дім», 
Міжнародна громадська організація «Школа Рівних Можливостей»,
Міжнародна громадська організація «Федерація жінок за мир у всьому світі»,
Громадський рух «Захистимо жінку!»,
Міжнародна громадська організація «Жінка ІІІ тисячоліття»,
Культурний центр «Сан»,
Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна».     

Джерело: http://www.la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_337.html

0 коммент.:

Дописати коментар