суботу, 24 листопада 2012 р.

25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками

25 листопада світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Насильство -  найпоширеніше порушення прав людини в світі. Жорстоке поводження забирає більше життів і частіше перетворює жінок у інвалідів, ніж онкологія, малярія, дорожньо-транспортні пригоди та військові дії взяті разом.

Великою проблемою є насильство в сім'ї, від якого в Україні страждають багато жінок. Вони  стикаються з фізичним, сексуальним, психологічним та економічним насильством. За результатами дослідження http://www.rodis.org.ua/2012/11/blog-post_1892.html , кожна друга з опитаних українських жінок зазнавала фізичного насильства протягом останнього року. Серед них більше жінок, які зазнавали не один, а два чи більше видів насильства. Найпоширенішими видами фізичного насильства виявилися ляпаси, тягання за волосся і жбурляння предметами.

Щорічно в нашій державі фіксується понад 100 тис. випадків насильства в родинах. У 2011 році. зафіксовано 126 514 таких випадків, причому 90% з них (113 872 випадків) – це насильство  щодо жінок. Однак реальне їхнє число, вважають експерти, більше, як мінімум, у 4 рази! Тому питанням протидії насильству в сім’ї  займаються не лише державні, а й громадські організації.

Метою громадськості  є заклик до всіх жертв насильства не терпіти мочки біль і приниження, а звертатися за допомогою. Насильству проти жінок має бути протиставлено повне суспільне неприйняття - лише так можна побороти принизливі стереотипи на кшталт «б’є, значить любить»  та зрушити з місця розв’язання проблеми насильства в сім’ї.

Зокрема на це спрямована і всесвітня інформаційна кампанія «16 днів проти ґендерного насильства», що закликає до припинення усіх форм насильства проти жінок. Вона стартує саме 25 листопада і триває по 10 грудня включно. В ній беруть участь понад 1000 організацій та осіб з більш як 100 країн. У 2012 році дана інформаційна кампанія ставить на порядок денний глобальну тему: від миру в домі, до миру в усьому світі.

Україна доєдналася до інформаційної кампанії «16 днів проти ґендерного насильства» з 2000 року, а вже у 2001 році ця акція вийшла на загальноукраїнський рівень, об’єднавши 20 регіонів та 75 державних та неурядових організацій. В нашій державі кампанія «16 днів проти ґендерного насильства» об’єднує державні структури, громадські організації та приватний сектор. Адже тільки завдяки спільній роботі з поширення обізнаності щодо проблеми насильства стосовно жінок можна подолати це ганебне явище, яке, на жаль, і досі залишається актуальним для українського суспільства.

Комсомольська громадська організація «Центр розвиту дитини і сім’ї «РОДІС», за підтримки органів місцевої влади та цілої низки партнерів, протягом кількох років здійснює цілеспрямовану просвітницьку роботу з протидії насильству в сім’ї. Тож 25 листопада 2012 року, в рамках діяльності Полтавської регіональної мережі НТМ Центру «Ла Страда – Україна»,  всеукраїнської інформаційної кампанії «16 днів проти ґендерного насильства» та всеукраїнської ініціативи «Свобода від насильства: діємо разом!», активісти ГО «Центр РОДІС» розпочинають міську інформаційну кампанію «16 днів проти насильства» (детальнішу інформацію  про захід буде вміщено пізніше).

25 листопада 2012 року о 15.00 у приміщенні центральної публічної бібліотеки м. Комсомольська відбудеться інструктаж активістів ГО "Центр "РОДІС". Після інструктажу о 15.25 розпочнеться перша (вулична) акція "Ми - проти домашнього насильства".

0 коммент.:

Дописати коментар