неділю, 21 жовтня 2012 р.

«Ла Страда-Україна»: Проблема торгівлі людьми залишається актуальною для України

В Україні за період з січня 2000 р. по червень 2012 р. було виявлено 8676 осіб, постраждалих від торгівлі людьми. Протягом першого півріччя 2012 р. працівники органів внутрішніх справ виявили 109 злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми. При цьому сама проблема торгівлі людьми зазнає змін, що створює складнощі для виявлення постраждалих від торгівлі людьми та надання їм допомоги, ведення профілактичної роботи, а також ефективного розслідування таких справ.

Зокрема, за даними МОМ в Україні спостерігається зниження кількості постраждалих, які повертаються з країн ЄС (5,5% у січні-червні 2012 р., 18% у 2011 р. порівняно з 28% у 2010 р.). Найбільш популярними країнами призначення для українців стають Росія, Польща. Випадки внутрішньої торгівлі людьми складають до 8%, переважно від них страждають діти та молоді дівчата, яких експлуатують у жебрацтві та сексуальній сфері.

Україна дедалі більше стає країною призначення для торгівлі людьми у більшості випадків з метою трудової експлуатації у сільському господарстві та на будівництві. У 2010 р. було виявлено 8 постраждалих, у 2011 – 23, у січні-червні 2012 р. - 54. Серед  іноземних громадян, які постраждали від торгівлі людьми 43% є громадянами Молдови. Збільшується кількість випадків трудової експлуатації. Так, 83% (більше 2/3 у 2011 р.) осіб, яким надавалась допомога у січні-червні 2012 р., постраждали від трудової експлуатації, і 10% (25% у 2011 р.) постраждали від сексуальної експлуатації.

За інформацією Міністерства соціальної політики станом на жовтень 2012 р. статус постраждалої особи від торгівлі людьми отримали всього 7 осіб.  Це пояснюється наступним. Інформація про затримання злочинців, причетних до злочину торгівлі людьми, відкриття справ за ст. 149 Кримінального Кодексу України досить незначним чином відображується у ЗМІ. Крім того, інформація про доведення зазначених справ до суду, результати судових розглядів, винесення вироків по справах та притягнення винних до відповідальності тощо майже зовсім відсутня в інформаційному просторі. Відсутність позитивної інформації не сприяє бажанню постраждалих осіб співпрацювати з правоохоронними органами та формує зневіру у справедливість вирішення подібних справ.

Більше інформації за посиланням http://www.la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_319.html

0 коммент.:

Дописати коментар