суботу, 6 жовтня 2012 р.

Відбулась конференція «Перспективи розвитку та актуальність Мережі громадських організацій Північно-Східної України»

29-30 вересня на Сумщині відбулась міжрегіональна конфенція «Перспективи розвитку та актуальність Мережі громадських організацій Північно-Східної України». Її організатором став  Сумський обласний комітет молодіжних організацій (СОКМО), який є координатором цієї Мережі.

Громадські активісти з різних регіонів України мали змогу зустрітись і дати вичерпні відповіді на запитання, чи справді необхідна дана Мережа і чи потрібно надалі підтримувати її діяльність. Результатом обговорення став висновок: «Потрібно». В роботі конференції взяли участь представники Комсомольської міської громадської організації «Центр «РОДІС» Володимир Дмитренко та Олександр Безух.

В перший день конференції на учасників чекав тренінг, під час якого вони разом із тренером Миколою Чорнотицьким обговорювали актуальність діяльності Мережі. Питання висвітлювалося з двох точок зору: важливість Мережі  для громадських організацій та безпосередньо для суспільства. Громадські діячі з’ясували, що на перших щаблях для  обох сторін є обмін ідеями та досвідом, а поділилися інформацією про труднощі та шляхи їх уникнення. Також  невід’ємною складовою визнали сферу адвокасі (у сенсі формування громадської думки), економію  ресурсів та активізацію суспільства.

Учасникам тренінгу бул надана можливість за короткий проміжок часу створити тези власного проекту Мережі. Для цього представники різних областей об’єдналися у кілька груп. Микола Чорнотицький зауважив, що Мережу громадських організацій Північно-Східної України  позиціонують не як офіційну структуру, а швидше як базу, перелік контактів, «живий організм дружніх філіалів», що співпрацюють та дають спільний результат. При цьому майже одразу постала проблема пошуку спільної ідеї, яка могла би об’єднувати абсолютно різні організації.

Під час тренінгу громадські активісти порушували досить важливі та актуальні питання: молодь, культура, залучення активної частини суспільства до громадської роботи. Захистивши свої ідеї, учасники дійшли згоди, що метою та найбільш дієвими поштовхами до об’єднання можуть бути спільні (або однакові) ідеї та проблеми, бажання поділитись набутим (конференції, тренінги, семінари тощо). Після цього було визначено найбільш дієві інструменти діяльності громадських організацій. Серед них перші місця посідає Інтернет  та соціальні мережі, особисте коло спілкування, ресурсні центри. Не менш важливою є якість подання інформації.

Голова СОКМО Георгій Сахнюк, спілкуючись з учасниками тренінгу, висловив сподівання на співпрацю в майбутньому. Він зауважив, що всі присутні є конкурентами між собою, але лише спільні дії та контактування допоможуть досягти більшого. «На сьогоднішній день, - зазначив Георгій Сахнюк, - головним інтересом людини є не політика, не партії, а живе спілкування». Він додав, що «на першому місці має бути активізація місцевих громад».

Наступного дня до конференції долучились переможці конкурсу міні-грантів, які презентували результати своїх проектів. Тематика їх відчутно різнилась: тут і розгляд екологічних проблем, і проблема відсутності інтересу молоді до читання тощо. На останок учасники обмінялись контактами та внесли пропозиції щодо роботи Мережі громадських організацій Північно-Східної України.

Долучитися до Мережі громадських організацій Північно-Східної України можна, зв’язавшись з Наталкою Лучаніновою, організаційним референтом СОКМО, за адресою luchaninova@ukr.net

Джерело http://molod.sumy.ua/novyny/molod/item/422-pidsumkova-konferencziya-sokmo.html
Фото від СОКМО

0 коммент.:

Дописати коментар