вівторок, 14 серпня 2012 р.

На учнів початкових класів з 1 вересня очікують зміни


Початок 2012/2013 навчального року підготував для учнів початкових класів України сюрприз — вони вивчатимуть три нові дисципліни. Це передбачено новим затвердженим Державним стандартом початкової середньої освіти.

Так, у першокласників буде по уроку на тиждень іноземної мови. Більшість полтавчиків вивчатимуть англійську. З 2 класу діти почнуть «гризти» інформатику — курс називається «Сходинки до інформатики». Відповідно до нового Держстандарту, тепер увагу школярів більше акцентуватимуть на природі, ніж на тому, що їх оточує. Останнє вони вивчали згідно з дисципліною «Навколишній світ». Починали з родини, двору, дороги від дому до школи. Тепер же у 2012/2013 навчальному році МОНмолодьспорт вирішило повернутися до звичного та рідного для дорослих «Природознавства». Цим предметом і замінять «Навколишній світ».

За словами Ніни Бондаренко, методиста з початкового навчання Полтавського міського методичного кабінету, ці дисципліни не вивчатимуть за рахунок інших предметів, «забравши» звідкись години. Є нові дисципліни, є відповідна кількість годин на них, зазначила методист. Такі зміни є позитивними чи негативними для школярів?

— Прийняття нового Державного стандарту викликано результатами навчання українських дітей. Як на мене, затверджені зміни — на добро. Давайте подивимося, яке зараз життя. Батьки намагаються з 3 років віддати своїх дітей на вивчення іноземної мови. Якщо вони так хочуть, держава дала можливість це зробити. Щодо інформатики: знову-таки подивимося на життя. Прогрес, новітні технології... Дитина вчитиметься працювати за комп’ютером. Але викладачі постійно наголошуватимуть на тому, що цілий день перед монітором сидіти не можна, — прокоментувала Ніна Бондаренко.

На уроках інформатики діти ознайомляться з тим, у яких сферах використовувати комп’ютер. Учні гратимуть у навчальні ігри та вчитимуться друкувати. Сидітимуть за комп’ютером не цілий урок — до 15 хвилин. Решта — теоретична частина.

Ще одне цьогорічне нововведення — відсутність оцінювання учнів 1-4 класів з фізкультури.

— Це також добре, — зазначила Ніна Бондаренко. — Бо багато хто з дітей не може скласти нормативи через стан здоров’я, а хорошу оцінку хочеться кожному. Тому тепер досягнення учнів на уроках фізичної культури не оцінюватимуть ніяк.

Нагадаємо, згідно з новою програмою «Фізична культура» (2010 рік), школярі не здаватимуть біг на середні дистанції. Старшокласники — не підтягуватимуться. Старшокласниці — не віджиматимуться від лав. До того ж протягом року діти мають освоїти кілька модулів на вибір. Їх 16: легка атлетика, гімнастика, баскетбол, футбол, волейбол, гандбол, плавання, аеробіка, гирьовий та лижний спорт, аквааеробіка, професійно-прикладна підготовка, настільний теніс, городки, туризм, бадмінтон.

Каріна ТЮТЮННИК, «Полтавщина»
Джерело http://www.poltava.pl.ua/news/

Фото Дмитра Омельченка (Комсомольськ)

0 коммент.:

Дописати коментар