понеділок, 25 червня 2012 р.

У Комсомольську відзначили міжнародний День настільних ігор


24 червня 2012 р. в міському парку культури та відпочинку м. Комсомольська (Полтавщина) зібралися місцеві любителі настільних ігор, щоб приєднатися до своєрідного флешмобу міжнародного формату під назвою «День настільних ігор». У місті такий захід відбувся вперше. Те, що проведення збіглося зі святкуванням Дня молоді, організатори вважають знаковим моментом, адже саме прогресивна молодь є рушійною силою сучасного суспільства.

Цьогоріч День настільних ігор уперше пройшов не лише в Комсомольську, а й на території СНД. Надалі його будуть відзначати в останню неділю червня щорічно, принаймні так стверджує ініціатор проведення міжнародного заходу - Асоціація Клубів Настільних Ігор (АКНІ). Тож в останню неділю червня День настільних ігор відбувся в понад 30 містах Росії, України та Казахстану. 24 червня в трьох країнах одночасно люди грали в настільні ігри. Таким чином, ця подія стала своєрідним флешмобом міжнародного формату. Україна була представлена містами Донецьк, Кременчук і Комсомольськ.

Організаторами Дня настільних ігор у Комсомольську стали учасники Клубу соціальної гри «РОДІС» міської ГО «Центр «РОДІС» під патронатом АКНІ. Захід підтримували інтернет-провайдер ТРК «ГОК» та Комсомольська центральна міська публічна бібліотека. Партнерами заходу виступили дві міські громадські організації «Команда Соціально Активних Матерів «МАКОША» та «Товариство захисту прав дітей-інвалідів «Ніжність».



Всього учасниками Дня настільних ігор у Комсомольську стали понад 30 городян різного віку. Найменшому учаснику було 5 років, найстаршому 64 роки. Серед гравців був і 34-річний Олег Башаров, досвідчений місцевий «настільник», з родиною та друзями.



Сучасний світ настільних ігор не обмежується шахами, шашками, лото, доміно. Останнім часом з'явилося безліч інших цікавих, різнопланових ігор, що дозволяють як зібрати за одним столом всю сім'ю, так і повеселитися від душі з друзями на вечірці. Сьогодні індустрія настільних ігор пропонує багато цікавого не лише для дітей, а й для дорослих. Тож твердження, що настільні ігри – то забавка лише для малечі, що іноді побутує серед пересічних громадян, є звичайним стереотипом, якого прийшов час позбуватися.

Наразі існує вже більше десятка тисяч сучасних настільних ігор різної тематики – стратегічні, економічні, детективні, логічні та ін. В усьому світі існують клуби любителів настільних ігор, є такі клуби і в Україні. Наприклад, у сусідньому Кременчуці вже понад рік функціонує клуб «Рандом», члени якого регулярно збираються, щоб разом весело і з користю провести дозвілля. Ця добра справа зароджується також і в Комсомольську.

Організатори заходу мали на меті привернути увагу комсомольчан до настільних ігор, як до одного із засобів цікавого й змістовного спілкування, який є доброю альтернативою проведенню дозвілля за чаркою горілки чи пляшкою пива. Також учасники флешмобу підтримують ідею зародження нової традиції – щорічного проведення у Комсомольську Дня настільних ігор. Тож під час заходу розповідали про сучасні настільні ігри городянам, які досі ще не були знайомі з ними. Цільовою аудиторією Дня настільних ігор стали відвідувачі міського парку культури та відпочинку, а також місцеві ЗМІ.

Організатори заходу висловлюють вдячність Петру Шабанову за допомогу в організації відеознімання.

***Довідково:

АКНІ http://aknir.org/ була створена з ініціативи керівників клубів з 10-ти міст Росії
в грудні 2011 р. з метою розвитку клубного руху та популяризації настільних ігор в Росії й країнах СНД. Керівник - Сергій Овчаренко (м. Москва). Наразі до складу АКНІ входять понад 80 клубів з Росії, України та Казахстану.

Одним із членів АКНІ є Клуб соціальної гри «РОДІС» з українського міста Комсомольська. Адже одним із напрямків його роботи є настільні ігри http://www.rodis.org.ua/2012/02/1.html Клуб був створений в лютому 2012 р. з ініціативи сектору роботи з молоддю міської ГО «Центр «РОДІС» (керівник клубу Володимир Дмитренко). В холодну пору року зустрічі проходили в приміщенні Комсомольської центральної міської публічної бібліотеки, з травня учасники грають в форматі «open-air». Сьогодні клуб об’єднує вже понад 25 комсомольчан з числа підлітків, молоді та дорослих.

2 коммент.:

РОДІС сказав...

У Комсомольську відзначили Міжнародний День настільних ігор http://www.civicua.org/news/view.html?q=1847245

РОДІС сказав...

День настольных игр, Комсомольск. http://aknir.org/news/26062012-1/

Дописати коментар