неділю, 11 грудня 2011 р.

У Комсомольську фінішувала інформаційна кампанія "16 днів проти гендерного насильства"


10 грудня 2011 р., в День захисту прав людини, у Комсомольську (Полтавщина) відбулась вулична інформаційна акція "Ми - проти гендерного насильства". Її провели 25 молодих хлопців і дівчат з числа учнівської, студентської та робітничої молоді. Ця акція стала завершальною в низці просвітницьких заходів, що тривали в місті протягом останніх 16-ти днів в рамках інформаційної кампанії "16 днів проти гендерного насильства", і були спрямовані на протидію насильства в родинах комсомольчан, в особливості по відношенню до жінок.

Згідно офіційної статистики 68% українок (а це близько 18 мiльйонiв!) систематично потерпають вiд домашнього насильства. 51% жiнок, якi потрапляють до лiкарень iз тiлесними травмами, — це жертви домашньої тиранiї. Українськi жiнки потерпають від образ, знущань і побоїв у власних сім'ях набагато частiше, нiж вiд грабiжникiв, гвалтiвникiв та автомобiльних катастроф разом узятих. При цьому кожна третя жiнка тримає свої страждання в таємницi, боячись осуду з боку знайомих, адже в нашому суспільстві й до цього часу живуть стереотипи накшталт "не винось сміття із хати". У нас досі було не заведено говорити на подібні теми, тому замовчування даної проблеми призводить до подальшого існування такого ганебного явища, як насильство в сім'ї.

Акція, що відбулась у Комсомольську 10 грудня, була спрямована на подолання стіни мовчання навкруги проблеми насильства в родинах. Активісти з малиновими пов'язками інформували комсомольчан про те, як уберегти себе від домашнього насильства, способи отримання допомоги в разі виникнення критичних ситуацій. Молоді хлопці і дівчата роздавали землякам малинові браслети зі совами "Залишайся людиною", пропонуючи прєднатися до прибічників миру і спокою в сім'ях. Серед підлітків вони поширювали спеціальні буклети "Що таке насильство", а серед жінок - інформаційні картки з практичними порадами щодо того, як не стати жертвою насильства у власній сім'ї, а також номерами телефонів національної «гарячої лінії» по запобіганню насильству:
0 800 500 335 - безкоштовно зі стаціонарних телефонів Україні, 386 - безкоштовно для абонентів МТС, life:) і Київстар.



Ця вулична акція стала фінішем міської інформаційної кампанії "16 днів проти гендерного насильства", яка стартувала у Комсмольську 25 листопада, в Міжнародний день ООН з викоренення насильства щодо жінок. Звичайно, 16 днів - дуже мало для того, щоб вирішити проблему, однак достатньо, щоб сказати про неї вголос. До того ж, превентивна просвітницька робота з подолання домашнього насильства у Комсомольську триває в системі і буде продовжена у 2012 році.

Організатором міської інформаційної кампанії "16 днів проти гендерного насильства" у Комсомольську виступила міська ГО "Центр "РОДІС" за підтримки міської влади та цілої низки партнерів: Комсомольська міська рада, відділ освіти виконкому міськради та його методичний кабінет, усі загальноосвітні навчальні заклади міста, ДНЗ "Росинка", відділ у справах сім'ї та молоді виконкому міськради, Дитяча рада та Парламент дітей м. Комсомольська, ГО "Молодіжний продюсерський центр", міський ЦСССДМ, професійний гірничий ліцей, політехнічний технікум, центральна публічна бібліотека м. Комсомольська, Інтернет-провайдер «ТРК «ГОК», місцеві ЗМІ, а також Проект ЄС «Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент» та Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна».

Інформація про перебіг міської інформаційної кампанії "16 днів проти гендерного насильства" у Комсомольську тут:
- У Комсомольську готуються до кампанії "16 днів проти гендерного насильства" http://www.rodis.org.ua/2011/11/16.html
- У Комсомольську відбувся старт кампанії "16 днів проти гендерного насильства" http://www.rodis.org.ua/2011/12/16.html
- У Комсомольську презентували інформаційну кампанію "16 днів проти гендерного насильства" http://www.rodis.org.ua/2011/12/16_03.html
- У Комсомольську продовжуються акції проти гендерного насильства http://www.rodis.org.ua/2011/12/blog-post_04.html
- Міжнародний день волонтера активісти ГО "Центр "РОДІС" відзначили гендерною вечіркою http://www.rodis.org.ua/2011/12/blog-post_6619.html
- Кампанія "16 днів проти гендерного насильства" у Комсомольську триває http://www.rodis.org.ua/2011/12/16_09.html

Дирекція Комсомольської міської ГО «Центр «РОДІС» дякує за участь в завершальній вуличній акції активістам Ользі та Світлані Мосіним, Попову Сергію, Дудченко Ірині, Соляник Марині, Ржавіну Олегу, Камінському Євгену, Кулик Аліні, Буркалю Євгену, Марії та Надії Єршовим, Павлу Косорукову, Стрижак Діані, Гордійчук Анні, Мошнінову Євгену, Войтенко Надії, Базавлуку Єгору, Ляшенко Катерині, Шуть Альоні, Середі Олені, Борисовій Валерії, Дудко Марії, Мізіній Наталії, В'ячеславу Абазі, Ханчевській Каріні, а також завідувачу сектору роботи з молоддю ГО "Центр РОДІС" Володимиру Дмитренку.

0 коммент.:

Дописати коментар