середу, 5 жовтня 2011 р.

В Україні сказали "Стоп торгівлі дітьми та молоддю в сексуальних цілях!"

Сьогодні, 5 жовтня, біля Верховної Ради України відбулась символічна передача підписів, зібраних під Петицією проти торгівлі дітьми та молоддю у сексуальних цілях, а також флешмоб та брифінг за участю представників влади, міжнародних і громадських організацій.


55 736 підписів громадян України та гостей держави було зібрано під Петицією аби підштовхнути Верховну Раду переглянути недосконале українське законодавство у сфері захисту дітей від злочинців, повязаних із торгівлею людьми з метою сексуальної експлуатації.



В Україні збір підписів проводила Всеукраїнська мережа громадських організацій проти комерційної сексуальної експлуатації дітей на чолі з Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда-Україна». Акції зі збору підписів проходили протягом року в 14 регіонах нашої держави, і в результаті організатори української кампанії підсумували понад 55 тисяч автографів небайдужих людей.

Мета кампанії – звернути увагу влади на стан дотримання прав дитини та недоліки державної політики у боротьбі з торгівлею дітьми та комерційною сексуальною експлуатацією дітей в Україні. "Українське законодавство забороняє всі форми насильства по відношенню до дітей, проте не містить активних механізмів захисту від такого насильства, що призводить до збільшення проявів недбалого та жорстокого поводження з дітьми, зокрема випадків експлуатації дітей в проституції, порнографії, торгівлі людьми", сказано в Петиції.

Як відзначили організатори акції, особливістю даної кампанії була активна участь молоді у її реалізації. Більшу половину усіх підписів зібрали школярі та студенти, і завдяки цьому серед підписантів - 26 178 дітей.

Під час акції учасники Молодіжного партнерського проекту та юні волонтери Міжнародної громадської організації «Школа рівних можливостей» провели флеш моб на захист від сексуальної експлуатації.



Про стан справ у контексті даної проблеми, а також про акцію із збору підписів під Петицію проти торгівлі дітьми та молоддю у сексуальних цілях, розповіла президент Центру «Ла Страда-Україна», координатор Всеукраїнської мережі проти КСЕД Катерина Левченко.



Представником влади, який символічно прийняв петицію та підписи від активістів третього сектору, виступив Віктор Шемчук, народний депутат, а також контактний парламентар ПАРЄ від України з подолання усіх форм сексуального насильства по відношенню до дітей. В.Шемчук відзначив актуальність та необхідність такої кампанії, що здатна підштовхнути до змін. Адже Україна постійно піддається критиці з боку європейських інституцій та ООН через недосконалість законодавства у цій сфері. На даний момент у Верховній Раді зареєстрована низка законопроектів які врегулюють питання щодо посилення кримінальної відповідальності за злочини такої категорії (законопроект №9135 про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо злочинів проти моральності у сфері статевих стосунків та законопроект № 9136 про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо статевих зносин з особою, яка не досягла 16-річного віку).



Довідково:
Понад 7 мільйонів підписів із 65 країн світу, урочисто вручених ООН 29 вересня 2011 – такий вагомий результат отримали організатори всесвітньої кампанії «Стоп торгівлі дітьми та молоддю у сексуальних цілях» Міжнародна організація ЕКПАТ (мережа неурядових організацій «Покінчимо з дитячою проституцією, дитячою порнографією та торгівлею дітьми у сексуальних цілях») та виробник косметики The Body Shop. Збір підписів під Петицією – основним інструментом «Стоп торгівлі дітьми та молоддю у сексуальних цілях» - розпочали влітку 2010 року, завершили у вересні 2011. За цей час до кампанії долучилася 81 громадська організація з різних куточків планети. До речі, на європейському континенті влаштували окрему передачу зібраних у межах регіону 2 333 033 підписів – до Європейської Комісії. Крім того, підписи та Петицію отримав уряд кожної з країн, представники якої долучилися до кампанії.

В Україні підписи збирали у 14 регіонах, зокрема у Донецькій, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Житомирській, Київській, Львівській, Луганській, Полтавській, Одеській, Сумській, Харківській областях та АР Крим.   Найбільше підтримки було отримано у Києві, Житомирі, Севастополі та м. Комсомольськ Полтавської області.

ДЖЕРЕЛО: Громадський простір  http://www.civicua.org/news/view.html?q=1698972

*** У м. Комсомольськ Полтавської обл. було зібрано 3957 підписів  під Петицією проти торгівлі дітьми та молоддю у сексуальних цілях





0 коммент.:

Дописати коментар