понеділок, 6 червня 2011 р.

Про підвищення рівня мінімального шлюбного віку в Україні


В Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект про внесення змін до Сімейного кодексу України, що передбачає підвищення рівня мінімального шлюбного віку з 14 до 16 років. Крім того даний проект ( № 8588 від 31.05.2011 р.) пропонує встановити однаковий шлюбний вік для чоловіків і жінок на рівні 18 років.

Окрім того, законопроектом пропонується визначити виключний мінімальний шлюбний вік в Україні на рівні 16 років і лише у виняткових випадках. Як відомо, наразі діє норма чинного законодавства щодо встановлення виключного мінімального шлюбного віку на рівні 14 років.

Пояснюючи актуальність прийняття законопроекту, його автори нагадали, що у 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, взявши таким чином на себе зобов‘язання впроваджувати на національному рівні забезпечення та захист дитини. Однак певні рекомендації Комітету ООН з прав дитини до цього часу залишаються врахованими лише частково. Зокрема, Комітет вважає дискримінаційною норму щодо різниці у мінімальному шлюбному віці, яка встановлена на сьогоднішній день чинним законодавством України: для чоловіків - 18 років, для жінок - 17 років. Так, Конвенцією ООН про права дитини встановлено, що людина перебуває у дитячому віці до досягнення нею 18 років, коли вона досягає фізичної, інтелектуальної і психічної зрілості, а намагання прив‘язати розбіжність у визначенні шлюбного віку молодих людей виключно до різниці у настанні їхньої статевої зрілості виглядає дискримінаційним.

Автори законопроекту переконані, що з точки зору готовності до сімейного життя за критеріями фізичної, моральної та соціальної зрілості і жінки, і чоловіки повинні мати рівні права на санкціонований вступ до шлюбу.

Джерело http://www.rbc.ua/ukr/newsline/show/v-vr-zaregistrirovan-zakonoproekt-o-povyshenii-v-ukraine-01062011144700

0 коммент.:

Дописати коментар