суботу, 14 травня 2011 р.

З МІЖНАРОДНИМ ДНЕМ СІМ'Ї!


На вулиці вирує травень, найяскравіший місяць року. Яскравий він не тільки завдяки смарагдової зелені та різнобарв'ю. Цей місяць і в календарі один з найяскравіших. Ось і сьогодні, 15 травня, свято - Міжнародний день сім'ї.

Це свято відзначається як у світі, так і в Україні сімнадцятий раз поспіль. Небагато, якщо враховувати вік людства і вік самого явища «сім'я». Що ж спонукало світову спільноту заснувати цю визначну дату? Можливо, той факт, що філософи і соціологи давно й не раз порушували питання про кризу інституту сім'ї, пророкували навіть її зникнення в майбутньому? Адже сучасні пари так легко створюються, і з такою ж легкістю розпадаються. Не вдаючись у подробиці, можемо констатувати реальність кризи сім'ї.

Наразі Україна, як і інші країни, переживає не найкращий «сімейний» період. Українські ЗМІ свідчать: церква не має достатньої можливості для повномасштабної пропаганди цінностей сім'ї та шлюбу; діячі культури і мистецтва не дуже шанують цю тему, вважаючи її важкою; політики, на жаль, самі перебувають у перманентній кризі, до того ж інтереси їхні лежать більше в галузі фінансів, ніж у сфері духовності і культури. Та все у світі взаємопов'язане. Недарма ж наш, український, письменник Леонід Сухоруков свого часу відзначив: «Глобальні зіткнення можуть починатися з дрібних проблем в сім'ї». А проблем, як дрібних, так і великих, у нас вистачає. І сутність цих самих проблем, вважаємо, лежить в елементарному невмінні подружжя спілкуватися. А вже потім довгим шлейфом тягнуться «розборки» фінансові, морально-етичні та інші.

І ще про одне. Саме слово «сім'я» має безпосереднє відношення до дітородіння. Народження і виховання дітей традиційно вважається основним призначенням створення сім'ї. У нашому ж сучасному світі багато подружніх пар не поспішають з цим, займаються «плануванням», не розуміючи, що дитина - це дар. Творець може його подарувати, а може і не ощасливити, побачивши, що його дар небажаний. Якщо образно уявити цю ситуацію, то вона може виглядати у кожного по-різному. Яскраве порівняння привела Людмила Гридковець, відомий в Україні експерт з питань сім'ї:
Ви зібралися в гості до людини, яку любите, яка дуже дорога вам. Перед цим ви багато сил, часу і любові витратили на пошуки для неї найкращого подарунка. І ось, нарешті, подарунок обраний! Ви вирушаєте в гості до цієї дорогої людини і вручаєте їй свій подарунок, а вона... А вона розмірковує: «Ну, що з ним зробити - викинути чи залишити? Чи може, краще все ж таки викинути?» Або збирає приятелів і родичів на раду: «Ну, і що мені робити - викидати цей подарунок чи залишати?» Що б ви сказали про цю людину?..

Зі святом.
З Міжнародним днем сім'ї.
Любіть своїх дітей і бережіть свої сім'ї.

(***Примітка: фото з архіву Комсомольського міського конкурсу "Сім'я року-2007")

0 коммент.:

Дописати коментар