суботу, 20 листопада 2021 р.

З Днем Гідності та Свободи!


21 листопада – водночас урочиста і болісна для українського народу дата.

Урочиста, бо це день початку Революції Гідності, революції, яка підтвердила європейську самоідентичність нашої країни, непоборне прагнення українського народу до честі та справедливості, незламність духу та здатність протистояти тим, хто вважає себе вправі зазіхати на нашу свободу.

Болісна, адже, на жаль, ми переконалися тоді і продовжуємо переконуватися зараз, щоденно отримуючи звістки з фронту: захищати те, що любимо, те, у що віримо, обороняти свої цінності, ідеали та власну державу доводиться дорогою ціною.

Та попри складний спектр емоцій, який ми переживаємо, День Гідності та Свободи – це все-таки свято. Український народ та українська державність мають складну тривалу історію, корені якої у сивій давнині. Історію героїчних походів, складних випробувань, історію культурну та мистецьку, наукову та винахідницьку – історію, яку тисячі разів намагалися переписати й викрасти, разом із самою нашою державністю та національною ідентичністю.

І якщо за формальними документами відродження української незалежності відбулося 30 років тому, то ментальне її відродження, відновлення нашої самоідентичності як українців, становлення української нації мало місце саме під час Революції Гідності.

Навіть зараз, коли спогади про ті події повицвіли з пам’яті, змінившись тривогами сьогодення – війною та пандемією, – важко стримати емоції, переглядаючи фото та відео з Євромайдану, перечитуючи дописи того періоди чи спілкуючись із священнослужителями та згадуючи підтримку наших героїв на барикадах. Героїв, які навіть не усвідомлювали – і, цілком можливо, не усвідомлюють і зараз – що завдяки ним відбувається ментальне і духовне відродження всієї держави.

Так про нинішнє свято сказав митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній. 

Між тим, хоча Революція гідності перемогла, боротьба триває і досі. На цьому наголосив історик, народний депутат Верховної Ради України та екс-голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у документальному фільмі «Революція гідності і цінностей: як Євромайдан змінив Україну», що вийшов у жовтні цього року за підтримки Українського культурного фонду.

«На цьому можна було б зупинитися, якби не одне «але»: євромайданівці не стали останніми жертвами у боротьбі за українську свободу. Боротьба триває і досі – вона переросла у відкриту війну з Росією», – сказав Володимир В’ятрович.


Пам’ятаймо, якою ціною ми змінили свою свідомість, стали соціально зрілими та відповідальними. Ми прагнули свободи, яка пробудила в нас гідність.

З Днем Гідності та Свободи!



0 коммент.:

Дописати коментар