середу, 3 червня 2020 р.

Відбулося 21-те заняття Безкоштовних курсів української мови у Горішніх Плавнях

2 червня у форматі онлайн відбулося 21-ше заняття Безкоштовних курсів української мови у Горішніх Плавнях.
Кожен зі слухачів підготував літній сюрприз у вигляді вірша, прозового твору, консультації, пошуку, поради тощо.
Представили анотації книг Л. Вороніної «Таємне товариство Боягузів», Р. Шеклі «Запах думок», Ж. Кабре «Моє каяття», Р. Іванченко «Гнів Перуна», В. Рутківського «Сторожова застава».
Добирали цікаві українські відповідники до іншомовних слів. При цьому зазначили, що часто використовують саме українські варіанти слів. Потім читали інструкції до технічних приладів, використовуючи іншомовні слова-терміни.
Далі практикувалися у вживанні числівників на позначення часу, опісля відмінювали числівники. У рамках рубрики «Антисуржик» редагували словосполучення.
Під час дискусії про фемінітиви слухачі висловили різні думки стосовно питань: навіщо їх вживати у мові, чому вони інколи не сприймаються тощо. Познайомилися з правилами вживання фемінітивів.
Спілкувалися у спільному чаті Мessages Facebook. Домовилися, що наступна зустріч відбудеться у вівторок 9 червня о 19.00 – також у режимі онлайн. Домашнє завдання:
1. Провідміняти кількісний числівник 1966.
2. Дібрати прислів’я про етикет, ввічливість.
3. Редагувати речення:
▪️ «Приймаючи участь у конкурсах, я завжди прагну зайняти перше місце, але потерпіти поразку - це не саме страшне, що може бути в житті».
▪️ «За обоюдною згодою Андрій і Тетяна здебільшого розраховуються налічними, у випадку необхідності, попередивши друг друга заздалегідь, вони можуть розірвати фінансову угоду».


0 коммент.:

Дописати коментар