вівторок, 4 лютого 2020 р.

Долучайтесь до Всесвітнього дня читання вголос

5 лютого, в середу, у різних країнах світу відзначається Всесвітній день читання вголос.

Долучитися до святкування можна за допомогою 4-х простих кроків:
1. Оберіть книжку.
2. Знайдіть зацікавленого друга/друзів.
3. Читайте вголос.
4. Сфотографуйте найцікавіші моменти з заходу та розмістіть фото у соціальних мережах із мітками #WorldReadAloudDay #Всесвітній_день_читання_вголос #Читаємовголос


Уперше проводити Всесвітній день читання вголос запропонувала організація LitWorld 10 років тому. Головною метою організатори називають отримання насолоди від спільного читання та співпереживання історій, а також популяризацію навичок грамотності. Відтоді це переросло в масштабний рух, який об’єднує читачів, письменників та слухачів по всьому світу.

Наприклад, торік хештег Всесвітнього дня читання вголос #WorldReadAloudDay потрапив у топ-тренди в соціальній мережі Twitter, об’єднавши людей з майже 170 країн світу. Організації вдалося залучити до читання вголос зірок-амбасадорів та більш ніж мільйон учасників. Тож цьогорічний Всесвітній день читання вголос — гарна можливість долучитися для великих і маленьких українських читачів.

Головною причиною, чому варто звернути увагу на розвиток навички читання вголос, є те, що в ній закріплені важливі елементи загальної грамотності дитини: спостереження, читання, писання, говоріння та слухання. Відповідно до даних дослідження Мельбурнського університету, читання вголос малим дітям батьками будує пряму залежність з їхніми майбутніми результатами у школі, нівелюючи залежність від достатку родини, рівня освіти та культурного походження.

До слова, згідно з дослідженням Ukrainian Reading and Publishing Data за 2018 рік, в Україні лише 20 % респондентів читають дітям книжки щодня або кілька разів на тиждень, 4 % — кілька разів або раз на рік, а 14 % — ніколи.

Отож, щоб читання вголос залишило приємні спогади про час, проведений з дитиною, пропонуємо вам коротку інструкцію, як зробити це цікаво і корисно.

Перш ніж розпочати, спеціалісти LitWord радять ознайомитися з моделлю «7 сильних сторін», яку вони розробили з метою популяризації читання вголос. До неї входять такі принципи:

  • формувати відчуття приналежності;
  • розвивати цікавість до нової інформації;
  • заохочувати до дружби та взаємоповаги;
  • відзначати добро;
  • спонукати до впевненості, надаючи змогу читати всім;
  • досліджувати сильні риси характеру в текстах;
  • давати надію та надихати.


 Якщо ви тільки на шляху до того, щоб відкрити для себе практику читання вголос, хочемо звернути увагу на ресурси, де можна послухати казки разом з дитиною:
  1. Проєкт UA: Казки. Можна послухати українські народні казки голосами відомих людей. Серед них музиканти Андрій Хливнюк та Марко Галаневич з гурту DakhaBrakha, письменник Сергій Жадан, реперка Alyona Alyona та інші.
  2. Проєкт KidSrory. Пропонує прослухати та подивитися анімовані історії з книжок. В архіві вже є такі книжки, як «Я не хочу бути принцесою» Ґжеґож Касдепке, «Скік-поскік» Наталі Забіли, «Людина-Восьминіжка» Жака Жаб’є.
  3. Storynory — велика та, напевно, найстаріша (рік заснування 2005) база подкастів з дитячими казками, міфами та авторськими творами.
  4. Казковий сервіс Storyline Online. Якісно зроблені відео, де відомі люди читають книжки. Також в архівах сайту можна знайти хороші методички для роботи вчителів.

Якщо ж ви шукаєте натхнення, щоб самостійно провести читання вголос, ось вам кілька матеріалів, що допоможуть підготуватися:
  1. Інструкції від LitWorld для проведення Всесвітнього дня читання вголос з ідеями для різних місць — дім, школа, робота та online.
  2. Методичка Міністерства освіти США для батьків про дитяче читання, в якій ви знайдете рекомендації до читання дітям будь-якого віку.
  3. Німецький фонд Einfach vorlesen (перекладається як «просто читати вголос»), що має базу книжок німецькою мовою та додаткову інформацію про читання вголос.


Джерело

0 коммент.:

Дописати коментар