понеділок, 10 лютого 2020 р.

Про 14-те заняття Безкоштовних курсів української мови у Горішніх Плавнях

8 лютого відбулося 14-те заняття Безкоштовних курсів української мови у Горішніх Плавнях. Після обміну новинами знайомилися з анотаціями літературних творів В. Чемериса - роману «Орден за любов» та повістей «Мicтo кoxaнцiв нa Кapa-Дeнiзi» і «Зacвiт вcтaли кoзaчeньки...».
Розпочали вивчення теми «Одяг». Зокрема, читали вголос тексти про жіночий і чоловічий одяг, розбирали неозначені слова, редагували помилки. Дізналися про правильний наголос у словах, що означають предмети одягу/взуття (наприклад, пулОвер, полУботки, Устілка тощо). За допомоги синхронного перекладу розширювали словник. Наприклад, слово «гаплик» насправді означає металеву застібку, а слово «халява» - верхню трубчасту частину чобота, що прикриває литку. Розглядали варіанти слів на означення аксесуарів: шарф – шалик, сережки – кульчики, ремінь – пасок, вуаль – серпанок та ін.
Пригадали приказки і прислів’я про одяг, а також поспілкувалися про різні стилі одягу. На завершення заняття влаштували дефіле, під час якого кожен зміг стати і моделлю, і коментатором. Воно стало підсумком вивчення теми, тож усі мали змогу попрактикуватися у використанні тематичних слів.
Домовилися, що наступне заняття відбудеться 22 лютого. Фото в альбомі https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.2774558905994426&type=3 Дякуємо Андрієві Куценку за світлини і спасибі за підтримку центральній міській бібліотеці м. Горішні Плавні.
Домашнє завдання:
1. Дібрати вірш про мову і прочитати його вголос (вітається вивчення напам'ять).
2. Підготувати цікаву інформацію про українську мову.
3. Придумати кулінарний рецепт української страви (за власним вибором) і креативну назву для нього.

0 коммент.:

Дописати коментар