неділю, 15 грудня 2019 р.

Про 11-те заняття Безкоштовних курсів української мови у Горішніх Плавнях

14 грудня відбулося 11-те заняття Безкоштовних курсів української мови у Горішніх Плавнях. Минулий тиждень для всіх видався багатим на події – про них говорили під час обміну новинами. Також розповідали про книги, прочитані українською – Ч. Дікенса "Різдвяна пісня в прозі", В. Рудківського "Джури козака Швайки", "Козаки-характерники", В. Сухомлинського "Всі добрі люди – одна сім’я".
Добирали багато синонімів до слів - вітання і побажання. С серед них були й незнайомі досі, авторські – наприклад, "гратулювати", "дезидерат" (І. Франка).
Вправлялися в побудові вдалих мовних конструкцій під час вправи "Як сказати по-іншому". Озвучили власні асоціації до слова "білий". Визначали пряме й переносне значення слова "солодкий" під час вправи "Солодкі слова".
Писали диктант за В. Сухомлинським, а потім перевіряли його одне у одного. Результати – непогані, але й є куди "рости".
Визначали колір снігу в різні часи доби та за різної погоди, добираючи найбільш вдалі слова і словосполучення. Знаходили слова-неологізми у вірші Т. Коломієць "Падав сніг".
Вітали одне одного з прийдешніми новорічними святами – листівками, виготовленими власноруч (у декого – з власними віршами). Читали креативні новорічні вітання.


Домовилися, що наступне заняття відбудеться 11 січня 2020 року.
Вдячні Андрію Куценку та Аллі Фроловій за світлини. Фото в цьому альбомі Спасибі за підтримку центральній міській бібліотеці м. Горішні Плавні.

Домашнє завдання на наступне заняття:
1. Записати 16 асоціацій до слова "сім’я".
2. Опрацювати тему "Апостроф".
3. Написати твір на вільну тему, використовуючи слова із апострофом.
4. Читати літературні твори українською, принести анотації прочитаних книг.

0 коммент.:

Дописати коментар