пʼятницю, 13 вересня 2019 р.

Про 2-ге заняття Безкоштовних курсів української мови в Горішніх Плавнях

14 вересня відбулося 2-ге заняття Безкоштовних курсів української мови в Горішніх Плавнях. Спершу влаштували обмін цікавими та актуальними новинами. Зокрема, дізналися про відзначення 250-річчя від дня народження Івана Котляревського, який зробив найвагоміший внесок у становлення сучасної української літературної мови. Також говорили про важливість підтримки оточення в опануванні мови (на власних прикладах).
Опрацювали тему «Імена» - йшлося про стародавні і сучасні імена, їхню структуру, варіанти та стандартизацію імен. Довідалися, що означає ім’я кожного зі слухачів, в тому числі етимологічне походження та його варіанти. Веселощів і гумору додала вправа «Дражнилки» - усі дражнилки виявилися дотепними та влучними. Гуртом допомагали тим, хто не впорався із цим завданням, придумуючи римовані дражнилки.
Добирали цікаві приклади використання імен у піснях - народних і сучасних авторських. Розглянули правило звертання (кличний відмінок).
Торкнулися деяких моментів нового правопису, провели міні-дискусію. Цю тему опрацьовуватимемо пізніше.
Відзначили приємну подію – день народження однієї зі слухачок. Українською висловлювали побажання і писали на стікерах вітання – вийшов своєрідний подарунок іменинниці.
Домовилися зустрітися наступного разу 21 вересня, в суботу, о 14.00. Домашнє завдання буде вміщено окремим постом.
Фото в альбомі: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.2470189026431417&type=3
Спасибі Андрію Куценку за світлини. Дякуємо за підтримку центральній міській бібліотеці м. Горішні Плавні.

Домашнє завдання на заняття, яке відбудеться 21 вересня о 14.00 на базі міської центральної бібліотеки:
1. Дібрати і спробувати українською розповісти цікаві відомості про Івана Котляревського та його твори. Рекомендація - переглянути мультиплікаційний фільм «Енеїда» з українським озвученням тексту https://www.youtube.com/watch?v=IZ8n9Ma42SU
2. Підготуватися до вивчення теми «Прізвища». Повторити відмінки.

0 коммент.:

Дописати коментар