середу, 15 лютого 2017 р.

Обережно! Шлюбні онлайн-шахраї


Департамент кіберполіції Національної поліції України звертає увагу користувачів на діяльність шахраїв в мережі Інтернет, які використовуючи онлайн ресурси знайомств, під виглядом пропозицій познайомитися та одружитись, вчиняють заволодіння коштами довірливих громадян.



Нещодавно працівниками кіберполіції Дніпропетровщини задокументовано злочинну діяльність групи шахраїв у складі мешканців Дніпропетровської області, які використовуючи соціальні мережі та сайти онлайн знайомств, шахрайським шляхом вчиняли заволодіння коштами громадян.



Встановлено, що учасники групи, з метою особистого збагачення, використовуючи вигадані дані, реєструвалися на сайтах онлайн знайомств та створюючи «фейкові сторінки» в соціальній мережі «Вконтакте», вишукували для знайомства молодих жінок та чоловіків, у т.ч. одружених.



Таким чином, з особами, які відреагували на викладену на сторінках інформацію, фігуранти встановлювали довірливі відносини, імітували початок дружніх чи навіть сімейних стосунків та пропонували у подальшому проведення спільного дозвілля чи проживання.



При встановлені стійких довірливих відносин, фігуранти вигадували неіснуючі життєві обставини, вирішення яких потребувало значних коштів (від попадання в аварію до потрапляння у лікарню з тяжкою хворобою, тощо) та пропонували термінове перерахування на заздалегідь оформленні карткові рахунки різних банківських установ України чи на електронні гаманці платіжних систем «WebMoney» та «QIWI» значних сум грошових коштів.



За встановленою інформацією, одним із потерпілих за період спілкування з учасниками злочинної групи з червня 2016 по січень 2017 року на підконтрольні шахраям рахунки було перераховано 202 тис. грн.



Вжитими кіберполіцейськими заходами встановлено близько 15 осіб потерпілих від злочинної діяльності учасників злочинної групи, яким спричинено збитків на загальну суму більше ніж 500 тис. грн.



У результаті проведених санкціонованих обшуків за місцями проживання фігурантів вилучено 5 одиниць комп’ютерної техніки, 20 пластикових платіжних карток, 30 сім-карток різних мобільних операторів та 15 мобільних телефонів, які були використані для створення та управління електронними гаманцями та платіжними картками, грошові кошти в сумі понад 180 тис. грн., флеш-носії, чорнові записи, які містили інформацію про потерпілих осіб, а також логіни та паролі створених аккаунтів у соцмережах та на сайтах знайомств.



І як результат, фігурантам вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачено ч. 3 ст. 190 КК України.



Джерело: Департамент кіберполіції Національної поліції України

0 коммент.:

Дописати коментар