понеділок, 1 серпня 2016 р.

З 1 по 7 серпня - Всесвітній тиждень грудного вигодовування

За ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводиться з 1 по 7 серпня більше, ніж в 120 країнах світу.Приводом для його запровадження стало прийняття у серпні 1990 року Інночетійської Декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення та підтримку грудного вигодовування.  

Щороку Всесвітній Альянс проголошує початок кампанії, і традиційно вона проводиться протягом 40-го тижня року, що символізує 40 тижнів вагітності жінки до народження дитини.

Всеукраїнський    тиждень    грудного вигодовування   проводиться з 2001 року. Цьогоріч девіз тижня – «Грудне вигодовування – ключ до сталого розвитку» – привертає увагу на необхідність до материнської взаємопідтримки  і наставницької підтримки грудного вигодовування.

Грудне молоко є найкращою природною їжею для дитини. Еталону материнського молока не існує. Воно відрізняється у кожної жінки та залежить від гестаційного віку дитини, дієти, періоду після пологів і навіть часу доби. Грудне молоко – динамічна рідина, що змінює  свій  склад, пристосовуючись до потреб дитини.

З молоком матері дитині передаються більшість захисних антитіл від багатьох хвороботворних бактерій і вірусів. Воно захищає дитину влітку при підвищеній небезпеці кишкових інфекцій, а в зимовий час – при високій загрозі вірусних захворювань.

Грудне вигодовування формує правильний прикус при охопленні соска, знижує частоту стоматологічних проблем у ранньому дитячому віці, зменшує частоту карієсу.  І, нарешті, грудне молоко не потрібно готувати: воно стерильне і має необхідну          температуру. Важливо, що вигодовування грудним молоком забезпечує тісний емоційний і психологічний контакт малюка з мамою.

На сьогоднішній день відкрито велику кількість компонентів грудного молока, які забезпечують його захисні властивості: імуноглобуліни, лактоферин, фактори росту, імунокомпетентні клітини та багато інших. Ці компоненти забезпечують унікальність грудного молока, тому що ввести їх до складу дитячих молочних сумішей на сьогоднішній день неможливо. Якщо просто порівнювати склад харчових і мінеральних речовин у грудному молоці та сумішах, то виявляється, що грудне молоко містить понад 300 речовин, більшість з яких унікальні і незамінні, а молочні суміші – лише 30-40 компонентів. Тому діти, які знаходяться на штучному вигодовуванні, не отримують близько 250 життєвоважливих для них речовин.

Тривале годування материнським молоком – одна з найголовніших умов, що забезпечує розвиток і здоров’я малюка не тільки протягом періоду грудного вигодовування, але й у наступні періоди життя.


У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Цілі Сталого Розвитку – цільові показники майбутнього міжнародного розвитку, що діятимуть по 2030 рік,  і нараховують 17 глобальних цілей задля подолання бідності, викорінення нерівності та несправедливості, а також протидії кліматичним змінам.

Грудне вигодовування є інтегрованою частиною більшості наступних Цілей Сталого Розвитку:

Ціль 1: Покінчити з бідністю в усіх її формах в усьому світі.

Грудне вигодовування є природним та економним способом вигодовування дитини. Воно доступне для кожного та не обтяжує сімейний бюджет у порівнянні зі штучним.

Ціль 2: Покінчити з голодом, забезпечити продовольчу безпеку і поліпшення харчування і сприяти сталому розвитку сільського господарства.

Виключно грудне вигодовування до шести місяців та його продовження до двох років та довше забезпечує організм дитини високоякісними та поживними нутрієнтами в потрібній кількості, чим допомагає попередити голод та ожиріння. Для немовлят грудне молоко – найбезпечніше харчування, а грудне вигодовування – це постійний  доступ до безпечної, поживної та достатньої їжі.

Ціль 3: Забезпечити здоровий спосіб життя і сприяти добробуту для всіх у будь-якому віці.

Грудне вигодовування значно покращує здоров’я, розвиток дітей, сприяє зменшенню захворюваності матерів.

Ціль 4: Забезпечити всеохоплюючу і справедливу якісну освіту і заохочувати можливості навчання протягом усього життя для всіх.

Грудне вигодовування та необхідний прикорм є фундаментом для розвитку когнітивних навичок і, відповідно, здібностей до навчання та здобуття освіти.

Ціль 5: Домогтися гендерної рівності та розширити права і можливості всіх жінок і дівчаток.

Грудне вигодовування дає кожній дитині рівні можливості на початку життя.

Ціль 6: Забезпечити наявність і раціональне використання водних ресурсів та санітарії для всіх.

Грудне вигодовування за вимогою забезпечує дитину необхідною рідиною навіть у спекотну погоду, тоді як приготування суміші вимагає доступу до чистої та якісної води та умов для її приготування.

Ціль 7: Забезпечити загальний доступ до недорогого, надійного, стійкого і сучасного енергопостачання.

Грудне вигодовування потребує значно меншого енергопостачання в порівнянні зі штучним.

Ціль 8: Сприяти неухильному, всеохоплюючому та сталому економічному зростанню, повній і продуктивній зайнятості та гідній праці для всіх.

Годуючі жінки, яких підтримують роботодавці більш продуктивні у своїй праці.

Ціль 9: Створити гнучку інфраструктуру, сприяти всеосяжній і стійкій індустріалізації і заохочувати інновації.

Годуючі жінки потребують підтримки роботодавців, сім’ї та суспільства для того, щоб справлятися із труднощами в індустріалізованому та урбанізованому середовищі. Велике значення мають яслі, перерви та обладнані кімнати для годування груддю на робочому місці.

Ціль 10: Зменшити нерівність всередині країн і між ними.

Підтримка грудного вигодовування, особливо серед уразливих груп, допоможе зменшити суспільну нерівність.

Ціль 11: Зробити міста і населені пункти відкритими, безпечними, життєздатними і стійкими.


У сучасних містах матері та їх діти потребують безпеки та доброзичливого ставлення, при кризових ситуаціях ця група людей є найбільш вразливою та вимагає особливої підтримки.

Ціль 12: Забезпечити стійкі моделі споживання і виробництва.

Грудне вигодовування – здорове, рентабельне харчування, що не забруднює довкілля та не вимагає великих ресурсів.

Ціль 13: Вжити термінових заходів з боротьби зі зміною клімату та її наслідками.


Грудне вигодовування захищає здоров’я малюка, особливо під час погодних катастроф, спричинених кліматичними змінами.

Ціль 14: Зберігати і раціонально використовувати океани, моря і морські ресурси в інтересах сталого розвитку.

Процес виробництва сумішей та їх продаж пов’язаний з відходами, що забруднюють воду.

Ціль 15: Зберігати і відновлювати екосистеми суші і сприяти їх раціональному використанню, раціонально розпоряджатися лісами, боротися з опустелюванням, зупинити і повернути назад процес деградації земель і зупинити процес втрати біорізноманіття.

У порівнянні з штучним вигодовуванням, грудне – екологічне. Виробництво сумішей потребує молочної промисловості, яка виснажує природні ресурси, спричиняє вуглецеве забруднення атмосфери та, відповідно, впливає на клімат.

Ціль 16: Сприяти створенню мирних і вільних від соціальних бар'єрів суспільств в інтересах сталого розвитку, забезпечувати доступ до правосуддя для всіх і створювати ефективні, підзвітні і засновані на широкій участі установи на всіх рівнях.

Годування груддю закріплене в правах людини та багатьма конвенціями. Необхідне впровадження національних політик та законодавчих основ для захисту та підтримки годуючих матерів та немовлят.

Ціль 17: Зміцнювати засоби досягнення сталого розвитку та активізувати роботу механізмів Глобального партнерства в інтересах сталого розвитку
Глобальна Стратегія Вигодовування Немовлят та Дітей раннього віку (GSIYCF) забезпечує мультисекторальну співпрацю і базується на партнерстві та розвитку шляхом впровадження програм та ініціатив з підтримки грудного вигодовування.

Таким чином, грудне вигодовування – це ключовий елемент, який  обумовлює благополучний початок життя, рівність, розвиток, закладає основи здоров’я та розумових здібностей, є важливою складовою турботи про світ, в якому ми всі живемо. Але для повноцінного грудного вигодовування необхідно поважати один одного та захищати і підтримувати це тендітне диво – диво материнства.

Лікар-педіатр Центру розвитку дітей раннього віку Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні  Наталія Кузнецова   


Джерело: офіційний сайт Полтавської ОДА

0 коммент.:

Дописати коментар