пʼятницю, 22 липня 2016 р.

Про соціальну підтримку сімей, в яких виховуються діти-інваліди

Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» передбачено надання державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам віком до 18 років.

При цьому інвалідам з дитинства або дітям – інвалідам, які втратили одного із батьків та мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», ці виплати призначаються одночасно.

Розмір державної соціальної допомоги на місяць з 01.05.2016 становить:
– інвалідам з дитинства І групи (з надбавкою на догляд): підгрупи А – 2322 грн.; підгрупи Б – 1695 грн.;

– інвалідам з дитинства ІІ, ІІІ групи та дітям-інвалідам (без надбавки на догляд)– 1130 грн.;

– дітям-інвалідам (з надбавкою на догляд):

– на дітей – інвалідів підгрупи А: віком до 6 років – 2019 грн.; віком від 6 до 18 років – 2322 грн.

– на інших дітей-інвалідів: віком до 6 років – 1405 грн.; віком від 6 до 18 років – 1556,5 грн.

До державної соціальної допомоги встановлюється надбавка на догляд:

– інвалідам з дитинства І групи: підгрупи А – 75 % (847,50 грн.); підгрупи Б – 50 % (565 грн.) прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

– одиноким інвалідам з дитинства ІІ і ІІІ груп, які за висновком лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу потребують постійного стороннього догляду, – в розмірі 15% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (169,50 грн.);

– надбавка на догляд за дитиною-інвалідом:

– підгрупи А – в розмірі 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до 6 років – 1228 грн.; від 6 до 18 р. – 1531 грн.);

– іншими дітьми-інвалідами – в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (до 6 років – 614 грн.; від 6 до 18 р. – 765,50 грн.).

Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом призначається:

– одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом;

– одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; у відпустці у зв`язку з вагітністю та пологами; у відпустці без збереження заробітної плати, у разі якщо дитина-інвалід потребує домашнього догляду, і вони фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом.

Одинокій матері (одинокому батьку) надбавка на догляд за дитиною-інвалідом призначається незалежно від факту роботи, навчання, служби.

З метою посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами, Верховної Радою України 17.05.2016 прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами I групи», яким передбачається з 1 січня 2017 рокупризначення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А одному з батьків, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, усиновителів, опікуну, піклувальнику незалежно від факту роботи, навчання, служби. Тобто усі сім’ї, в яких виховуються діти-інваліди підгрупи А, будуть отримувати державну соціальну допомогу з надбавкою на догляд.

З 1 січня 2017 року призначення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А буде проведено автоматично по діючим особовим справам, без додаткового звернення до управлінь соціального захисту населення.

Департамент соціального захисту населення 

Полтавської облдержадміністрації

0 коммент.:

Дописати коментар