вівторок, 7 червня 2016 р.

Адаптація дитини до дитячого садка. 10 порад психолога

У більшості батьків настає період, коли їхня дитина підросла і має йти до дитячого садочка. Це хвилюючий момент як для батьків, так і для дітей. 

Початок відвідин дитиною дошкільного навчального закладу є новим етапом у її житті та періодом адаптації, тому краще підготуватися заздалегідь, бо часом адаптація до умов садочка минає дуже болісно.

 

Рекомендації батькам щодо адаптації дитини до умов дитячого садка:

Готуйте дитину до спілкування з іншими дітьми й дорослими: відвідуйте з малюком  дитячі парки та майданчики,  привчайте до гри в пісочницях.
   
Ходіть із малюком на свята, на дні народження друзів і спостерігайте, як він поводиться: соромиться чи
розкутий, усамітнюється чи тягнеться до спілкування, конфліктує і б’ється чи легко знаходить спільну мову, чи контактує з однолітками.

Дізнайтеся, який розпорядок дня у групі і наблизьте режим дитини вдома до розпорядку дня в групі.

Розкажіть дитинці, що позитивного є в дитячому садку (нові друзі, багато іграшок тощо). Важливо, щоб малюк не боявся, - тоді йому легше буде звикати. У жодному випадку не погрожуйте дитячим садком як покаранням за дитячі огріхи, а також за його неслухняність.

Дізнайтеся, чи
ходять до цього садка діти ваших сусідів або знайомих. Адаптація пройде легше, якщо в групі дитини є знайомі ровесники, з якими вона раніше гралася вдома або надворі.

Відвідайте дитячий садок у той час, коли діти на прогулянці, познайомте свого малюка з вихователькою та дітьми.

Готуйте вашу дитину до тимчасової розлуки з вами, дайте їй зрозуміти, що це неминуче тільки тому, що вона вже велика. Налаштуйте її на позитив.

Кажіть малюку, що це дуже добре, що він доріс до дитсадка і став таким великим.

Не віддавайте дитину в дошкільний заклад у розпал кризи трьох років.

Не обговорюйте при дитині проблем, пов’язаних із дитячим садком.



Як батькам визначити готовність дитини до дитячого садка:

1. Удома дитина почала нудьгувати, не може знайти собі заняття. Можливо, дитині час відкривати щось нове, цікаве, незнайоме.
2. На прогулянці малюк сам підходить до дітей на майданчику, намагається вступити в контакт. Він не просто забирає іграшку в свого «колеги», а «залагоджує» конфлікт словами: «Це моє!».
3. Маля здатне кілька годин на день перебувати без мами.
4. Дитина може розбірливо сказати про свої потреби.
5. Малюк уже доволі спритний, уміє самостійно їсти й пережовувати, миє руки й умивається, одягає і скидає з себе основні предмети одягу.

Джерело: Освітній портал "Педагогічна преса" 

http://pedpresa.ua/160607-adaptatsiya-dytyny-do-dytyachogo-sadochka-10-porad-psyhologa.html

0 коммент.:

Дописати коментар