середу, 27 січня 2016 р.

Все більше українців входять до групи ризику торгівлі людьми, - експерт

Спеціаліст Програми протидії торгівлі людьми представництва Міжнародної організації з міграції Катерина Арданьян попереджає про шахраїв, що пропонують вихідцям з Донбасу статус біженця в ЄС.

- Що мається на увазі під поняттям «торгівля людьми»?

- Торгівля людьми - це злочин проти прав людини. Це поняття визначається низкою міжнародних документів та законодавством України. Торгівля людьми - це вербування, продаж і переміщення людей з метою експлуатації. Під поняттям "торгівля людьми" завжди мається на увазі примус.

- Ми говоримо не тільки про проституцію? Які ще види експлуатації маються на увазі?

- Ми говоримо не тільки про проституцію. Останніми роками в Україні стає особливо актуальною торгівля людьми, пов'язана з трудовою експлуатацією. Також існує торгівля людьми з метою жебрацтва, примусової трансплантації органів.

Для України довгі роки сексуальна експлуатація була основною проблемою, але зараз основна маса випадків торгівлі - це трудова експлуатація.

Торгівля людьми - це приховане явище. Більшість людей не можуть себе ідентифікувати як постраждалі. Багато людей, потрапляючи в подібну ситуацію, думають, що їм просто не пощастило. Наша програма надала допомогу всього 11600 постраждалим, в т.ч. 740 людям минулого року. Приблизно це 50/50 чоловіка і жінки. 5% - це діти віком до 18 років. Можливо, що ситуація з дітьми набагато гірше. Діти не можуть самоідентифікуватися, вони не знають, куди звернеться за допомогою.

- Як експлуатують дітей?

- Це сексуальна експлуатація та жебрацтво. Рідше зустрічається трудова експлуатація і залучення в кримінальний світ.

- Чи впливає конфлікт на Донбасі на ситуцію з торгівлею людьми в Україні?

- Ми можемо говорити про світові тенденції. Наша організація працює в більш ніж ста країнах. Кризи і військові конфлікти роблять людей більш уразливими до торгівлі людьми. В Україні ми аналізуємо звернення на гарячу лінію, проводимо соціологічні опитування. Українці стають більш вразливими до даної проблеми. Це можна пов'язати з конфліктом, з погіршенням економічної ситуації. Наприклад, ми можемо говорити про те, що зросла кількість українців, які працюють за кордоном нелегально, що робить їх більш уразливими. Більше людей стало уразливою групою. Люди готові віддати свій паспорт роботодавцю, працювати в закритих приміщеннях. Якщо раніше ця цифра становила 14%, то зараз це 21%.

Торговці людьми швидко пристосовуються до змін. З'являються пропозиції, націлені саме на групу переселенців. Обіцяють або посвідку на проживання, або статус біженця. Зростає кількість дзвінків від переселенців на гарячу лінію. Всі ці ризики є, і українцям варто уважно ставитися до подібних пропозицій.

- А як можна перевірити?

- В Україні діє гаряча лінія. Вона абсолютно безкоштовна. Телефон для дзвінків з мобільних телефонів: 527, для стаціонарних телефонів: 0800 505 501. Фахівці розглянуть кожен окремий випадок, порадять, на що потрібно звернути увагу. Потрібно перевіряти посередника, також потрібно перевіряти специфіку пропозиції. Основні правила: виїжджаючи - це нікому не віддавати свій паспорт. Потрібно робити копії всіх документів, залишати інформацію близьким, повідомляти про зміну місця перебування. Також можна домовитися про кодове слово з рідними, почувши яке, вони зрозуміють, що ви в небезпеці.

Є список посередників, які акредитовані Міністерством соціальної політики.

- А чим найчастіше заманюють людей?

- Обіцяють працевлаштування, високі заробітки, покриття витрат на проїзд та оформлення документів. Ви можете відразу опинитися у борговій кабалі.

- Що робить держава для того, щоб змінити цю ситуацію?

- Держава робить певні кроки. Є законодавча база і діюча система допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Впродовж 2015 року такий статус отримали 83 людини в Україні.

- Якщо ти став жертвою, що робити?

- Потрібно зібрати контакти консульства в цій країні, організацій, які допомагають мігрантам в складних ситуаціях. Зараз змінюється сама експлуатація. Багатьом вдається втекти.

В Україні - це місцеві адміністрації та мережа громадських організацій. Контакти в кожній області свої. 527 - це короткий номер.

- Де в Інтернеті можна ознайомитися з базовою інформацією?

- Є два сайту: www.stoptrafficking.org і www.migrantinfo.org.ua.

Джерело: сайт "Громадське радіо"

0 коммент.:

Дописати коментар