середу, 5 серпня 2015 р.

Батькам про правила поведінки дітей в соціальних мережах

У багатьох дітей уже є онлайн-досвід, а у віці від 6 років він стає щоденним. Однак інтернет і мобільні телефони створюють нові небезпеки, а також нові способи порушувати суспільні норми. 

У цій статті йдеться про те, яким правилам слід навчити свою дитину в контексті поведінки в соціальних мережах.

Дізнайтеся про настройках конфіденційності. 
Сайти соціальних мереж та інтернет-форумів мають безліч параметрів налаштування, і ви маєте вивчити їх усі. Якщо ви дозволяєте своїй дитині зареєструватися в соціальній мережі або в будь-якому іншому онлайн-співтоваристві, супроводьте його за всіма доступними налаштуваннями. Хто може бачити її фотографії? Хто може посилати їй повідомлення? Дитина повинна обміркувати можливість використання в якості своєї «фотографії профілю» не власного фото, а якогось іншого зображення.

Ретельно вибирайте свій образ в мережі. 
Для деяких інтернет-спільнот краще використовувати вигаданий псевдонім, який не дасть ніякого ключа до розгадки особистості вашої дитини. Однак коли діти вирішують спілкуватися анонімно, вони стають менш відповідальними. Навчіть свою дитину контролювати все, що вона пише онлайн, незалежно від того, використовує власне ім'я чи псевдонім. Якщо б вона не відправила би щось під своїм ім'ям, це означає, що вона не повинна відправляти це взагалі.

Уявіть, що всі бачать те, що ви пишете. 
Діти часто роблять велику помилку, коли пишуть неправильні речі онлайн. Вони думають, що не всі бачать їхні пости, і, якщо вони про це говорять онлайн, а не вголос, то так чи інакше зможуть вийти сухими з води. Навіть якщо сторінка вашої дитини частково прихована, це не є гарантією того, що її слова не поширяться далі. Користувачі соціальних мереж діляться один з одним тим, що вони бачать, і навіть електронні листи можуть вірусним шляхом поширитися по мережі як лісова пожежа. Ніщо ніколи не видаляється. Це завжди знаходиться на чиїхось серверах або в електронній пошті.

Пишіть онлайн тільки те, що ви сказали б в обличчя. 
Зазвичай це називають «золотим правилом» онлайн-етикету. Воно оберігає від багатьох проблем, але чомусь порушується знову і знову. Якщо ваша дитина буде слідувати цьому правилу, у неї буде менше шансів зіпсувати відносини з однолітками, отримати неприємності в школі, знеславиться, або гірше того - зробити помилку, яка негативно вплине на її майбутнє. Переконайтеся, що дитина знає «золоте правило» і повторюйте його з нею частіше.

Обмежте «мережевий мову». 
«Мережева мова» означає відсутність уваги до правил граматики та орфографії або свідоме їх спотворення, використання малих літер замість прописних, нерегулярну пунктуацію, велика кількість скорочень і акронімів, використання цифр у значенні букв і т.п. Використання «мережевої мови» формує погані звички. Ми стаємо суспільством людей, які не можуть грамотно написати й не можуть висловити свої думки. Те, що було б припустимо в середовищі однолітків, може виявитися нешанобливим по відношенню до дорослого члена сім'ї. Якщо ваш знавець соціальних медіа буде писати такі пости в мережі, які змусили б його вчителя мови і літератури пишатися ним, він фактично буде здобувати навички, які допоможуть йому і під час навчання в школі і в житті.

Не беріть участі в розпалюванні війни. 
У жвавих дебатах немає нічого поганого, але важливо навчити дитину вийти з обговорення, якщо розмова стає занадто гарячим. Коли спілкування розгортається в режимі реального часу, характер і вдача можуть легко загостритися, однак треба розуміти, що участь у подібній суперечці ні до чого доброго не приведе. Заохочуйте свою дитину саме в розмові з вами висловлювати будь-яке своє обурення, замість того, щоб продовжувати ці дебати онлайн.

Не завжди добре поділитися. 
Веб-сайти різних видів спростили можливість «поділитися» до одного простого клацання. Це робить соціальну мережу більш захоплюючою і забавною, але ваша дитина при цьому має встояти перед бажанням поділитися особистим повідомленням або фотографією. Навіть повідомлення і фотографії з обмеженою конфіденційністю - ті, які відправляються обраної групи людей - повинні бути збережені тільки для себе. Якщо хтось посилає вашій дитині щось недоречне, погане, вона не має брати участі в ажіотажі, що виникає, і ділитися цим з іншими.

Знайте, коли вийти. 
Соціальні мережі, програми з миттєвого обміну повідомленнями та відправка інших текстових повідомлень полегшують спілкування дітей з друзями і близькими людьми, але важливо, щоб вони чітко усвідомлювали, коли їм потрібно вийти з мережі. Діти мають навчитися розпізнавати, коли краще говорити телефоном, а коли все ж краще при особистій зустрічі. 93% спілкування становить невербальне спілкування - це те, що ми бачимо. Але навіть відео не здатне передати міці рукостискання, теплоти посмішки або те, з якою енергетикою людина входить до кімнати.

Навчіть вашу дитину цим правилам і будьте певні, що вона стане поводитися так само добре у віртуальному світі, як вона робить це і у фізичному.

За матеріалами http://ru.childdevelop.com.ua/articles/upbring/39/

0 коммент.:

Дописати коментар