пʼятницю, 20 березня 2015 р.

Про порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення АТО

Довідка є документом, який видається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.

Для отримання довідки повнолітня особа, яка переміщується, звертається особисто із заявою про взяття на облік до управління праці та соціального захисту населення Комсомольської міської ради.

У день подання заяви органом соціального захисту населення безоплатно видається довідка про взяття на облік, яка підписується посадовою особою та затверджується печаткою. Відомості про неповнолітніх осіб, які переміщуються разом з батьками або членами сім’ї, зазначаються у довідці одного із заявників.

Також передбачено надання грошової допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, переміщеним особам, які обліковані органами соціального захисту населення. Допомога призначається з дня звернення за її призначенням та виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

Допомога на сім’ю призначається та виплачується одному з її членів. До заяви необхідно додати:
- копію свідоцтва про одруження;
- копії свідоцтв про народження дітей;
- письмову згоду довільної форми про виплату грошової допомоги уповноваженому представнику с ім’ї від інших членів сім’ї;
- згоду на обробку персональних даних.

Грошова допомога є цільовою і призначена для покриття витрат на проживання сім'ї, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Допомога надається у таких розмірах:
- для непрацездатних осіб (пенсіонери, інваліди, діти) у розмірі 884 гривні на одну особу;
- для працездатних осіб – 442 гривні на одну особу.

3агальна сума допомоги на сім'ю не може перевищувати 2 400 гривень. Строк виплати допомоги – з дня звернення та не більше ніж шість місяців

Грошова допомога не призначається якщо:
- будь-хто з членів сім’ї має у володінні житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасовоокупована територія України та райони проведення антитерористичної операції;
- у володінні сім’ї є два або більше транспортних засобів. При цьому не враховуютьсят ранспортні засоби, одержані чи придбані на пільгових умовах через уповноважені органи, а також транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації протягом більш як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більш як 15 років з дати випуску;
- будь-хто з членів сім’їмає на депозитному банківському рахунку кошти у сумі, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатнихосіб(станом на 2015 рік 12180 грн.).

Якщо у складі сім’ї, якій призначено грошову допомогу, є особи працездатного віку які не працевлаштувалися, або перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України чи в районах проведення антитерористичної операції, але фактично не працюють, протягом двох місяців з дня призначення виплати грошової допомоги, її розмір для працездатних членів сім’ї на наступні два місяці зменшується на 50 відсотків, а на наступний період - припиняється.

Це правило не поширюється на:
- громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку;
- громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку;
- громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними;
- громадян, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років, або інвалідами I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;
- фізичних осіб, які надають соціальні послуги.

Розмір отриманої грошової допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

18 березня 2015 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 року № 79 «Деякі питання оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитеростичної операції».

Згідно вказаної Постанови довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи не є дійсною без проставлення на її зворотньому боці відмітки про реєстрацію місця проживання зазначених осіб. Контроль за місцем проживання внутрішньо переміщених осіб та проставлення відмітки про реєстрацію місця проживання покладено на територіальні підрозділи Державної міграційної служби.

З 18.03.2015 року призначення державних допомог, в тому числі щомісячної адресної допомоги переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг буде проводитись на підставі довідки з відповідною відміткою територіального підрозділу міграційної служби України (ДМС).

Станом на 19 березня 2015 року до управління праці та соціального захисту населення м.Комсомольська за наданням щомісячної адресної допомоги звернулось 459 сімей та взято на облік 1109 осіб.

Прийом громадян проводиться щодня за попереднім записом в Комсомольському УПСЗН: вул.Миру б. 29 , телефон 3-26-70. 

*** Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції затверджено Постановами Кабінету Міністрів України 1 жовтня 2014 року «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції» та «Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».  

Джерело: http://www.komsomolsk-rada.gov.ua/index.php?newsid=2840

1 коммент.:

РОДІС сказав...

До уваги внутрішньо переміщених осіб з території Донбасу, які зараз перебувають у Полтавській області: Багатодітні сім'ї, одинокі матері, пенсіонери, інваліди, які потребують гуманітарної допомоги (одяг, взуття, постільна білизна, посуд тощо), можуть звернутися за тел. 0960634213.

Дописати коментар