суботу, 28 березня 2015 р.

З 1 квітня підвищується розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, які виховують дітей до 3-х років

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям – це щомісячна допомога, яка надається у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім’ї, які постійно проживають на території України та сукупний середньомісячний дохід яких  не перевищує встановлений рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї, який встановлюється Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Станом на 1 січня 2015 року рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення державної соціальної допомоги встановлюється у сумі:

- для працездатних осіб у розмірі 21 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 255,78 грн.

- для дітей у розмірі 85% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку:  до 6 років – 877,20 грн.; від 6 до 18 років – 1093,10 грн.; від 18 до 23 років (за умови навчання) – 1035,30 грн.

- для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів – 100 % прожиткового мінімум для осіб які втратили працездатність – 949,00 грн.

2 березня поточного року Верховною Радою України схвалено Закон України «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», яким передбачено, що з 1 квітня 2015 року розмір державної соціальної допомоги збільшується на кожну дитину віком до 13 років на 250 гривень, для дітей віком від 13 до 18 років – на 500 гривень.

При цьому, максимальний розмір державної соціальної допомоги з урахуванням збільшення її розміру на кожну дитину, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, не може перевищувати прожитковий мінімум для сім’ї.

До 1 квітня 2015 доплату отримували лише сім’ї, в яких виховуються діти віком від 3 до 18 років.

На даний час проводиться перерахунок розміру державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям до складу яких входять діти віком до 3-х років по діючим особовим справам, без звернення громадян.

Тобто з 1 квітня поточного року розмір допомоги для сімей, в яких виховуються діти віком до 3-х років зросте на 250 гривень на кожну таку дитину.

Одночасно зазначаємо, що для визначення права на призначення допомоги необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання та  надати наступні документи:
-  заяву;
-  документ, який посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;
-  довідку про склад сім’ї;
-  декларацію про доходи й майно (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);
-  довідку про наявність і розмір земельної частки (паю).

Соціальна допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання уповноваженого представника сім`ї за умови подання довідок про склад сім`ї і про  неотримання  такої допомоги в органах праці та соціального захисту населення  по місцю реєстрації.

Прийом громадян управліннями праці та соціального захисту населення  проводиться  щоденно (крім вихідних), без перерви на обід.

У разі виникнення додаткових питань щодо надання державних соціальних гарантій радимо звертатися на безкоштовну обласну телефонну «гарячу лінію» 0800500620.    

Департамент праці та соціального захисту 
Полтавської ОДА


0 коммент.:

Дописати коментар