пʼятницю, 27 лютого 2015 р.

Про Всеукраїнську конференцію організацій та рухів, що працюють з внутрішньо переміщеними особами

24-25 лютого в Києві відбулася Всеукраїнська конференція організацій та рухів, що працюють з внутрішньо переміщеними особами. В її роботі взяли участь 95 учасників та понад 20 спікерів з різних куточків України. 

Ними стали громадські активісти та волонтери, представники міських адміністрацій та учбових закладів, підприємці, представники міжнародних організацій та ЗМІ, органів державної влади та депутати, і безпосередньо внутрішньо переміщені особи. Комсомольську громадську організацію «Центр «РОДІС»  представляли Володимир Дмитренко, Анастасія Макаренко та Юлія Смирнова.


Перший день конференції був присвячений аналізу актуальних проблем внутрішньо переміщених осіб та пошукам їх вирішення. Йшлося про нинішню ситуацію з переселенцями та труднощі їх психологічної реабілітації, про ситуацію з мешканцями Донбасу в зоні бойових дій. Обговорювали проблеми інформаційної політики та міжнародної допомоги. Було наголошено на необхідності волонтерським та громадським організаціям публікувати інформацію про їх діяльність та поширювати її серед ЗМІ.

Окрім аналізу нинішньої ситуації, учасники змогли й напрацювати план дій щодо вирішення існуючих проблем. В процесі обговорення було обрано чотири актуальні теми – працевлаштування та житлове забезпечення ВПО, психологічна адаптація та інформаційна безпека. На базі цих тем були сформовані робочі групи та розроблені плани робіт. Напрацьовані пропозиції були озвучені на другий день конференції, оформлені у вигляді листа з підписами від учасників конференції і надіслані до органів державної влади, які відповідають за долю внутрішньо переміщених осіб. Однією з основних проблем, виделених організаціями, стала відсутність єдиної державної програми щодо переселенців.

Далі конференція була продовжена паралельними групами майстер-класів з питань: «Права переселенців та юридична допомога», «Психологічна допомога» та «Інформаційна безпека. Висвітлення проблем переселенців та зони АТО». Захід став початком співпраці між різними організаціями та матиме практичне продовження.


Організаторами Всеукраїнської конференції організацій та рухів, що працюють з внутрішньо переміщеними особами, виступили Інститут «Республіка» та Регіональне представництво Фонду Фрідріха Еберта в Україні за партнерської підтримки Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Черкаській області, Ініціативи «Восток СОС», Української асоціації фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій, Ініціативи «Донбас СОС», Центру громадянської просвіти «Альменда» та проекту «Сприяння діалогу і примиренню в регіонах України».



0 коммент.:

Дописати коментар