пʼятницю, 28 листопада 2014 р.

У Комсомольському ВПГУ відбулась «Жива бібліотека»

24 листопада 2014 року в Комсомольському вищому професійному гірничому училищі відбувся культурно-просвітницький захід ІР «Жива бібліотека». В стінах цього навчального закладу він пройшов уже вдруге. Першу «Живу бібліотеку» провели тут навесні 2012 року.

Цього разу гостями ВПГУ стали троє іноземних студентів: АбдульКадер Аккарі (Ліван), Імад Аль-абдаллах (Йорданія),  Гамбаров Ульві Ільхам (Азербайджан). Вони відвідали майстерні і навчальні класи гірничого училища, а потім взяли участь в культурно-просвітницькому заході «Жива бібліотека» в ролі «живих книжок».

«Жива бібліотека» – інтерактивний захід, що сприяє міжкультурному діалогу шляхом організації спілкування молоді з представниками різних етнокультурних середовищ. Метою цього заходу є  популяризація культурного розмаїття, профілактика расизму і ксенофобії. Особливість проведення «Живої бібліотеки» у використанні бібліотечної термінології: «книжки», «читачі», «бібліотекар».

Організаторами заходу стали Комсомольське вище професійне гірниче училище та Комсомольська ГО  «Центр «РОДІС» за підтримки МЖПЦ «Ла Страда – Україна», ICCO/Kerk in Aktie, Харківської ГО «Альманар», Всеукраїнської Асоціації ГО «АЛЬРАІД», студентської ради Полтавської державної аграрної  академії, Комсомольського відділення ПАТ «Креді Агріколь Банк», КУ «Обласний молодіжний центр» Полтавської обласної ради.



Відкрив «Живу бібліотеку» директор Комсомольського ВПГУ Василь Сулима. У вітальному виступі він, зокрема, зауважив, що проведення таких заходів дає можливість пізнавати світ, не виходячи зі стін закладу, і отримувати інформацію про різні країни безпосередньо від представників далекого зарубіжжя. Учні гірничого училища презентували гостям медіа-матеріали, що відображують їхні уявлення про культуру Лівану, Йорданії та Азербайджану.

З правилами проведення «Живої бібліотеки» присутніх ознайомив Володимир Дмитренко, керівник проектів і завідувач сектору роботи з молоддю ГО «Центр «РОДІС». Виконуючи роль «Бібліотекаря», він  представив гостей заходу, які вступали в ролі «Книжок». Йому допомагали активісти ГО «Центр «РОДІС»: Влад Мошнінов, який взяв на себе обов’язки «тайм-кіпера», та «помічники бібліотекаря» Софія Макаренко і Дар’я Прохорович. «Читачами» стали учні і педагоги гірничого училища.

Спілкування в рамках «Живої бібліотеки» пройшло жваво і надзвичайно цікаво. Молодь активно задавала іноземним гостям найрізноманітніші запитання про культуру, звичаї і традиції їхніх країн і на всі отримала щирі відповіді. Після закінчення «Живої бібліотеки» спілкування продовжилося за чаюванням зі смаколиками, які напекли юні господарі. Однак часу для розмов все одно виявилося замало, тож учні гірничого училища обмінялися з іноземними гостями контактними адресами, щоб продовжити дружнє спілкування за допомогою Skype та соціальних інтернет-мереж.

На завершення заходу іноземні гості отримали подяки від ГО «Центр «РОДІС» і сувеніри від Комсомольського відділення ПАТ «Креді Агріколь Банк», а учні Комсомольського вищого професійного гірничого училища  вручили їм пам’ятні подарунки у вигляді соняшників, виготовлені власноруч з металу.

0 коммент.:

Дописати коментар