суботу, 31 травня 2014 р.

Заходи, які дозволять зменшити ризик бути ураженим блискавкою

Чим ширші Ваші кроки, тим небезпечніший для вас удар блискавки (напруга зростає зі збільшенням ширини кроку - вона викликає судоми в ногах, людина падає, потім ланка струму замикається уздовж всього тіла людини). 

Не варто руками вести велосипед, йдучи поряд. Вашого "залізного коня" краще покласти на землю або притулити до стіни і відійти від нього хоча б на пару метрів. 

Уникайте водоймищ. Вода – відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів. Нерідко вона б’є у береги. Тому не те що купатися, а навіть відпочивати біля води під час грози не можна. Намагайтеся сховатися. Безпечніше за все під час грози перебувати в приміщенні із громовідводом.

Якщо гроза застала вас у місті, сховайтеся у магазині, під’їзді або, на крайній випадок, перечекайте грозу під навісом біля стіни будинку. Не страшно, якщо ви перебуваєте в автомобілі, тільки закрийте вікна. 

Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше влучає у найвищі з них (дуби, тополі, сосни). Тобто – чим менше деревце, під яким ви знайшли притулок, тим краще. Однак якщо це одиноке дерево (а тим більше – на пагорбі), то воно вас не захистить, а навпаки може притягнути блискавку. Ховатися від грози в лісі також небезпечно. Мокре дерево проводить струм, крім того, кора ураженого блискавкою дерева розлітається на десятки метрів навколо.

У квартирі чи в окремому будинку під час грози завжди зачиняйте вікна, вимикайте з електромережі телевізори та антенні вводи. І ні в якому разі не залишайте телевізор ввімкненим до електромережі. У кого є кабельне підключення до інтернету, краще витягнути з компьютера мережевий кабель.

Остерігайтеся небезпечних предметів. Слід пам’ятати, що удар блискавки небезпечний не тільки тоді, коли вона б’є безпосередньо в людину, але і коли б’є у предмети поруч. Тому не варто доторкатися до будь-чого мокрого та залізного, тому що в такі речі блискавка б’є найчастіше.

Не можна сидіти біля багаття, адже у нагрітого повітря провідність для блискавки значно більша.

Дуже нерозумно перечікувати грозу біля лінії електропередач. Електрика в будь-якому випадку притягує блискавку. Навіть перебуваючи біля стіни, на якій розташована будь-яка антена, ви дуже сильно ризикуєте викликати на себе удар з небес.

Найнебезпечнішою справою є спроби розмовляти під час грози по мобільному телефону. І навіть коли ви не розмовляєте, небезпека не набагато менша, адже телефон всеодно постійно зв’язується з вишкою мобільного зв’язку, тому є досить сильним магнітом для блискавок. Найкраще під час грози мобільні телефони повністю вимикати.

Джерело: Управління ДСНС України у Полтавській області

0 коммент.:

Дописати коментар