суботу, 4 травня 2013 р.

Дмитрівчани запрошують на відкриття нового пам'ятного знаку та реконструкцію бойових дій часів Великої Вітчизняної війни

Маємо новини з села Дмитрівки, яке знаходиться поблизу Комсомольська і є центром Дмитрівської сільської ради.

Дмитрівська громадська організація "Військово-історичний клуб "Пам’ять" повідомила, що 9 травня 2013 року Дмитрівська сільська рада планує провести урочистий мітинг-реквієм біля пам’ятника  воїнам-визволителям (район с. Кияшки). Захід розпочнеться о 9.00.

Після мітингу планується урочисте відкриття нового пам’ятного знаку на честь воїнів-визволителів.На спеціальному постаменті буде встановлено гармату ЗІС-3 1943 року випуску, яка пройшла два роки по фронтах Великої Вітчизняної війни і має на казеннику тридцять одну насічку. Вони означають кількість прямих влучень у великі цілі, зроблені з цієї гармати. Після закінчення війни дане військове знаряддя залишилося в Німеччині, а в кінці вісімдесятих/на початку дев’яностих років його привезли до Радянського Союзу.

Завдяки допомозі голови правління ВАТ «Полтавський ГЗК» Віктора Лотоуса,  завідувача музеєм ВАТ «Полтавський ГЗК» Миколи Стахіва, сільського голови с. Дмитрівки Антоніни Прядко ця історична гармата стане доступною для всіх, хто шанує пам’ять про визволителів рідної землі. Гармата вже відреставрована, її будуть встановлювати без жодного крану чи інших пристосувань, лише самими руками. Цей обеліск стане пам’ятним знаком на честь визволителів Дмитрівки. Потім на глядачів дійства (дмитрівчан та гостей села) чекає салют, а також польова кухня.

Після цього всі бажаючі учасники урочистостей зможуть поїхати автобусами, наданими Дмитрівською сільрадою, на місце, де колись знаходився хутір Плескачівка (нині його не існує, тому що його було повністю спалено фашистами, які відступали у 1943 році). Там об 11.00 відбудеться військово-історична реконструкція одного з бойових епізодів.

Про це повідомив Володимир Картавий, голова Дмитрівської ГО "Військово-історичний клуб "Пам’ять". Він зауважив, що і  керівництво сільради, і всі дмитрівчани завжди раді гостям. Тому запрошують 9 травня до Дмитрівки комсомольчан, які цікавляться історією рідного краю та шанують пам’ять про героїчне минуле свого народу.

**********************************************************************

Відео-архів

1 коммент.:

РОДІС сказав...

За цим посиланням https://picasaweb.google.com/118126056445461230080/09052013 фрагменти військово-історичної реконструкції одного з бойових епізодів на місці хутору Плескачівка, 9 травня 2013 року https://picasaweb.google.com/118126056445461230080/09052013 (фото Дмитра Гамадика)

Дописати коментар