понеділок, 31 грудня 2012 р.

У Кременчуці відбулася партнерська акція проти домашнього насильства

13 грудня 2012 року  троє представників  Комсомольської громадської організації «Центр розвитку дитини і сім'ї «РОДІС» відвідали  Кременчуцьку спеціалізовану школу-інтернат І-ІІІ ст. Полтавської обласної ради на запрошення її адміністрації.

Метою візиту стало проведення партнерської акції з протидії домашньому насильству. В заході взяли участь координатор НТМ Міжнародного центру «Ла Страда-Україна» в Полтавській обл. і директор Комсомольської ГО «Центр «РОДІС» Лілія Дмитренко та активісти цієї громадської організації Анастасія і Софія Макаренко.

Комсомольчани виступили на батьківській конференції «Профілактика явищ жорстокості і насильства в сім’ї», а також провели просвітницьку акцію «Ми – проти домашнього насильства» за підтримки Міжнародного центру «Ла Страда-Україна». На заході були присутні батьки вихованців і працівники школи-інтернату, зокрема  її директор Олександр Деньга, заступник директора з виховної роботи Любов Робота, практичний психолог Юлія Демян.



Під час батьківської конференції йшлося про те, що багато дітей часто не усвідомлює, що по відношенню до них відбувається насильство. Адже якщо дитину б’ють чи кричать на неї змалечку, то вона може сприймати це за норму. Крім того, діти, які потерпають від  насильства   в сім’ї, потім скоюють жорстокі вчинки по відношенню до своїх однолітків.

У неповнолітніх дітей проблема насильства в  сім’ї постає гостро. Так для хлопців-підлітків, які є свідками насильства в сім'ї, це є одним з попередніх чинників підліткових правопорушень та криміналізації в зрілому віці. За підрахунками, 63 % підлітків- правопорушників, засуджених за вбивство, скоїли вбивство тих, хто бив їхню матір. Також насильство щодо матерів є однією з причин втечі підлітків з сімей - такі діти в 6 разів частіше намагаються вчинити самогубство. Ймовірність того, що такі діти будуть вживати наркотики і алкоголь або вчинять зґвалтування, підвищується на 50 %.

Домашнє насильство триває роками, калічить тіла і душі, ламає психіку і долі. А найстрашніше - воно створює у дітей відповідні моделі поведінки. Дівчинка, що день у день спостерігає, як принижують її матір, дуже ймовірно вибере собі чоловіка, який буде поводитися з нею так само. Хлопчик, який бачить, що дозволяє собі його батько, ймовірніше, буде дозволяти собі те ж саме, коли виросте. Загалом ймовірність того, що хлопчики, які стають свідками насильства щодо своїх матерів, в зрілому віці будуть бити своїх партнерок, в 11 разів вища порівняно з хлопчиками із сімей, де насильства не було.

Дирекція ГО «Центр «РОДІС» дякує педколективу Кременчуцької спеціалізованої школи-інтернату за співпрацю, а також активісткам Анастасії Макаренко та Софії Макаренко за участь в акції.

0 коммент.:

Дописати коментар