вівторок, 6 листопада 2012 р.

Вічний шлях заради змін на краще: громадська організація «Ла Страда-Україна»

У 1997 році зробив своє першу добру справу Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» - відбулася перша телефонна консультація щодо того, як не стати жертвою торгівлі жінками.

Сьогодні Центр «Ла Страда-Україна» - жіноча громадська організація з 15-річним досвідом правозахисної діяльності, що забезпечує роботу двох Національних (тобто всеукраїнських, безкоштовних для абонентів) «гарячих ліній» з гострих соціальних проблем, яка керує діяльністю мережі тренерів, які у 13 регіонах України працюють над тим, щоб школярі та студенти були поінформовані про можливі ризики й могли їм протистояти, яка здійснює юридичний супровід в особливо складних випадках насильства в сім'ї та порушень прав дитини, а також бере активну участь у розробці державної політики з протидії торгівлі людьми, насильства в сім'ї , порушення прав жінок і дітей, розвитку гендерної рівності.

В активі - близько 75 000 телефонних консультацій, безпосередня допомога соціальних працівників для понад 2000 особам, 50 справ з безкоштовним юридичним супроводженням, пара сотень книг, досліджень, методичних посібників, підручників та брошур з профільних тем, десятки заходів міжнародного та національного рівня, участь у розробці законів і державних програм, лобіювання внесення інформації з проблем торгівлі людьми, домашнього насильства, прав дитини в навчальні програми шкіл та вузів. Є й призи за соціальну рекламу і навіть почесна Free your mind Award від MTV (спеціальна нагорода, яку під час своїх щорічних церемоній канал MTV вручає за досягнення  особливих результатів у боротьбі з порушеннями прав людини та інші соціальні ініціативи), отримана в 2004 році з рук Алісії Кіз (Alicia Keys) за потужну протидію торгівлі жінками і дівчатами в Європі.



Початок
«Матір'ю» для української «Ла Стради-Україна» стала асоціація «Ла Страда-Міжнародна», створена  в 1995-му з трьох однойменних організацій з Голландії, Польщі та Чехії. Мета, що об'єднала експертів з різних країн - боротьба торгівлею жінками, яка захлиснула тоді Європу. Власне, про ім'я. Той, кому ще під час читання першого абзацу в голову закралася думка про кінокартину італійського маестро Федеріко Фелліні під назвою «Ла Страда» (La Strada), в перекладі «Дорога» або «Шлях», - не помилився. Фільм, розповідає про нелегку долю мігрантів, яким уготовано пройти складний і звивистий шлях, щоб вирватися з полону моторошних обставин і повернути до нормального життя. Ті ж самі круги потрібно пройти і потерпілим від торгівлі людьми – тим, хто жебракував на вулицях, був залучений до секс-бізнесу, хто став жертвами непомірної і безоплатної експлуатації. А щоб допомогти їм впоратися, правозахисникам слід йти рука об руку.

Продовження
Безумовно, за кожним починанням стоїть імпульс, що виникає у потрібної людини в потрібний момент. У 1997 році три успішні жінки з активною громадянською позицією, знаннями європейських тенденцій соціальних проблем і злочинних індустрій та тонким розумінням української дійсності, натхнені боротьбою з торгівлею жінками у виконанні міжнародної асоціації «Ла Страда», вирішили створити в нашій країні подібну організацію, яка могла б допомагати українським жінкам до того, як вони потраплять у біду за кордоном.
Одна з них - молода харків'янка, вже на той момент доктор юридичних наук, Катерина Левченко. Саме вона очолила нову організацію - Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна», і досі є її мозком, душею і рушієм. На запитання про той самий імпульс презідентка української «Ла Стради» відповідає просто: «Колись, у студентські роки, я багато чула про різні порушення прав жінок - про насильство, дискримінації, експлуатації, але мені здавалося, що це, як мінімум, далеко від нашого суспільства та нашої країни. Але, ставши частиною правозахисного  руху, швидко переконалася у невтішній протилежності ситуації. І зрозуміла - треба діяти».

Головне - допомога людям
Першою «дією» стала «гаряча лінія» з питань протидії торгівлі жінками і дітьми, що працювала на стаціонарному київському телефонному номері. Розвиток не змусив себе довго чекати - кількість дзвінків зростала в геометричній прогресії, тому стало ясно - людям потрібна ця допомога і слід знайти можливість зробити її більш доступною. Таким чином, через кілька років лінія стала Національною - єдиною всеукраїнською, що консультує з питань протидії торгівлі людьми в цілому, адже кількість дзвінків від постраждалих і тих, хто цікавиться порадами про безпечний виїзд на роботу за кордон, було вельми значним. Незабаром вдалося домогтися, щоб вона стала ще й безкоштовною для дзвінків зі стаціонарних телефонів по всій Україні - 0800500225. Консультують за цим номером з питань безпечного працевлаштування та навчання за кордоном, шлюбу з іноземцями, також з участю фахівців профільного міністерства допомагають перевірити справжність ліцензії фірм, послугами яких телефонуючі збираються працевлаштуватися за кордоном, і, безумовно, надають допомогу тим, хто обпікся і постраждав від торгівлі людьми.
«Гаряча лінія» завжди допомагала тримати руку на пульсі тих проблем, з якими реально стикаються люди і які не можуть вирішити їх самостійно. До 2004 року з тисяч дзвінків на лінію з питань торгівлі людьми надходили вже сотні таких, коли по інший бік слухавки з відчаєм у голосі запитували про насильство в сім'ї і про те, що робити в такій ситуації. Таким чином, в 2004 року Національних, безкоштовних для абонентів «гарячих ліній» в Центрі «Ла Страда-Україна» стало дві - з питань протидії торгівлі людьми та з питань запобігання насильству в сім'ї. За тим же принципом - активного фід-беку, через чотири роки друга лінія 0800500335 стала називатися «з питань насильства та захисту прав дитини». Наразі ця лінія приймає близько півтора тисячі дзвінків на  місяць. Психологи, юристи та соціальні працівники дають поради щодо міжособистісних конфліктів, дій у разі насильства в сім'ї, з питань, пов'язаних із розлученням та інших порушень прав дитини. Тут же можна отримати консультацію і з приводу дискримінації за гендерною ознакою.

На довершення - у 2009 році Центр «Ла Страда-Україна» відкрив електронну «гарячу лінію» для боротьби з дитячою порнографією в Інтернеті. На сайті відповідальні Інтернет-користувачі анонімно висилають посилання на ресурси, де знаходять цей жахливий контент. Фахівці «Ла Страда-Україна» отриману інформацію передають до правоохоронних органів для перевірки, за якими деколи навіть відкривають кримінальні справи.




Кілька років «Ла Страда-Україна» спільно та за підтримки українського офісу компанії AVON реалізує всеукраїнську програму «Скажімо НІ домашньому насильству». Крім іншого, результатом  цієї співпраці став перший і єдиний в Україні сайт, присвячений різним тонкощам проблеми насильства в сім'ї та способи її вирішення. Окрім різнобічної базової інформації, на сайті двічі на місяць з'являються свіжі пости від юриста та психолога у форматі блогів, які пишуть, грунтуючись на щоденній роботі фахівців Центру. Там же можна отримати і онлайн-консультацію, на яку консультанти «Ла Страда-Україна» дадуть відповідь протягом 48 годин.
Ліза Рай

Джерело: http://www.happy-journal.com/articles/grani-zhizni/stil-zhizni/4916.html

0 коммент.:

Дописати коментар