пʼятницю, 23 листопада 2012 р.

Проблема домашнього насильства в Україні – результати дослідження

В 2012 році Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка на замовлення МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» провів дослідження ситуації насильства серед жінок, які опинилися у складних життєвих обставинах.

За результатами дослідження, кожна друга з опитаних жінок зазнавала фізичного насильства протягом останнього року. Серед них більше жінок, які зазнавали не один, а два чи більше видів насильства. Найпоширенішими видами фізичного насильства виявилися ляпас, тягання за волосся і жбурляння предметами.

Переважна більшість опитаних жінок не зверталася до жодної установи/організації/закладу у випадках, якщо над ними вчиняли фізичне насильство. Серед установ, до яких жінки все ж таки зверталися, переважають правоохоронні органи – кожна п’ята, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та лікарні – кожна десята, кожна двадцята – до жіночих консультацій, психологічних служб та церкви.

При цьому, дослідження показало, що часто чоловіки-партнери схильні до ревнощів, бажання повністю контролювати місцезнаходження жінки, її зовнішній вигляд та контакти з іншими людьми, а також бажання бути головним авторитетом в очах партнерки.

Насильство є найбільш розповсюдженою формою порушення прав людини. Моральне та фізичне насильство руйнує особистість потерпілої, негативно впливає на її соціальне життя та можливість гармонійно виховувати дітей. Крім цього, діти, які стають свідками насильства, підсвідомо переймають таку модель стосунків між чоловіком та жінкою. Це є доказом того, що насильство над жінками є соціальною проблемою, яка зачіпає не самих лише жінок, а й має негативний вплив як на окремі родини, так і на суспільство в цілому.

Джерело: http://www.civicua.org/news/view.html?q=1927150

0 коммент.:

Дописати коментар