вівторок, 20 листопада 2012 р.

20 листопада - Всесвітній день дітей

20 листопада відзначається 23-я річниця прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про права дитини. Традиційно цього дня у світі відзначається Всесвітній день дитини. Яким же є стан справ з дотриманням прав дітей в Україні?

Уповноважений Президента України з Прав Дитини сьогодні на своїй сторінці у Facebook https://www.facebook.com/up.z.prav.dytyny написав, що нині кожна друга дитина зазначає порушення або недотримання тих чи інших прав, які мають бути гарантовані в сучасному суспільстві.

А ось дані соціологічного опитування дітей віком 10–17 років «Права дітей в Україні: реалії та виклики після 20 років незалежності», виконаного на замовлення Уповноваженого Президента України з прав дитини Українським інститутом соціальних досліджень імені О. Яременка за технічної підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Фонду "Розвиток України".

56% дітей вважають, що в нашій країні порушується право на захист від жорстокості, знущання, брутального поводження.

54% вказали про порушення права на повноцінне харчування. Основними порушниками діти вважають батьків.

53% респондентів відмітили про порушення права на отримання медичної допомоги. Це право найчастіше порушується з боку медичних працівників.

52% вважають, що існують випадки сексуальної експлуатації дітей.

48% вважають, що державна не завжди турбується про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, або турбується не в повній мірі.

48% вважають, що порушується право дітей висловлювати власну думку, кожен третій відмітив, що це право порушується батьками, кожен четвертий – вчителем/викладачем. 44% вважають, що порушується право дітей на вільне спілкування з друзями, родичами, батьками та отримання корисної інформації.

48% знають про порушення права дітей на освіту.

48% засвідчили порушення права дітей на любов та піклування з боку батьків. Особливо гостро це відчувають діти 10–13 років (52,6%).

47% вважають, що діти піддаються трудовій експлуатації.

43% знають про випадки, коли діти, які вчинили злочин піддавалися тортурам та приниженню.

Дитина має знати і вміти користуватися своїми правами. Роль батьків і вчителя тут є визначальною. Батьки і вчителі в партнерстві повинні навчити, як цими правами користуватися. Дитина, яка знає і вміє користуватися своїми правами, захищена від будь-яких негативних впливів і посягань. А держава, де діти знають і вміють користуватися своїми правами – це держава, яка обов’язково розвивається, яку не з’їдає корупція, в якій кожен має право на успіх.

Джерела: https://www.facebook.com/up.z.prav.dytyny http://pedpresa.com/blog/yurij-pavlenko-dytyna-mae-znaty-i-vmity-korystuvatysya-svojimy-pravamy-rol-uchytelya-tut-klyuchova.html

0 коммент.:

Дописати коментар