суботу, 25 серпня 2012 р.

У Комсомольську на Полтавщині провели акцію на підтримку української мови


24 серпня 2012 року в м. Комсомольську Полтавської області пройшла акція на підтримку української мови. Її організатором стала Комсомольська ГО «Центр «РОДІС» за фінансової підтримки Вінницької ГО «Суспільна Служба України».

Очільниця цієї громадської організації, вінничанка Анна Чайковська, є досить відомою громадською діячкою, якій небайдуже життя-буття людей не лише у своїй, а й в інших місцевих громадах України. Це - людина, в якої серце крається за мову і за всю Україну. Тому недивно, що голова Вінницької ГО «Суспільна Служба України» сама запропонувала підтримку нашій організації, коли дізналася, що ми маємо намір провести акцію на підтримку української мови у Комсомольську.

З точки зору мовного питання наше місто має певну специфіку: Комсомольськ будували представники багатьох національностей. Понад піввіку тому і нове місто, і новий гірничо-збагачувальний комбінат зводили представники 180-ти міст (!) колишнього Радянського Союзу і об’єднувала всіх їх тоді російська мова. Багато хто з першопрохідців залишився жити в Комсомольську. Тут виросли їхні діти, підростають онуки, тож переважна більшість комсомольчан спілкується у побуті російською мовою.

Організатори акції мали на меті підтримати патріотичну свідомість городян і долучитися до всеукраїнської акції на підтримку рідної мови. Адже без мови не існує менталітету народу. Знання будь-яких іноземних мов є дуже корисним, але все ж таки, в першу чергу, необхідно знати рідну мову Батьківщини.



Комсомольчани, які долучилися до акції, читали вірші українською, співали українських народних пісень. Акцію провела Наталія Ткаченко, член дирекції Комсомольської ГО «Центр "РОДІС». Вона зазначила, що мова – це не тільки засіб спілкування, через неї пізнається людина, виявляється її моральне обличчя, рівень духовності, її суспільні та естетичні ідеали, громадянськість.

Багато хто гадає, що рідна мова – це лише та мова, якою розмовляють у його власній сім’ї. Однак насправді рідною мовою є та, що вироблена народом на його споконвічній землі і пристосована саме до його умов існування, до його способу думання. Така мова вважається рідною для кожної окремої людини, що є представником цього народу, незалежно від того, з якою мовою їй довелося зіткнутися при появі на світ. Наша рідна мова – українська, бо вона є мовою наших предків і тієї землі, де ми живемо.

Під час проведення акції Наталія Ткаченко акцентувала увагу на тому, що бути українцем - не означає мати певний колір шкіри або розріз очей, не означає належати до певного етносу чи віросповідання. Бути українцем – це, перш за все, любити і поважати українську історію, культуру, традиції і мову.

Партнерами акції виступили Комсомольська центральна публічна бібліотека, Комсомольська громадська організація «Креативна молодь», Комсомольська ЗОШ І-ІІІ ст.. №2, Інтернет-провайдер ТРК «ГОК», депутат Комсомольської міської ради Валерій Ткаченко, а також Мережа громадських організацій Полтавської та Черкаських областей «Молодь діє».

0 коммент.:

Дописати коментар