середу, 1 серпня 2012 р.

В Україні скасовується реєстрація місця проживання фізичних осіб


Президент України 30 липня 2012 р. підписав закон № 5088-VI "Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні" http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511=41462, яким скасовується реєстрація місця проживання фізичних осіб. Про це повідомляє прес-служба Президента України.

Як відомо, раніше Президент не підтримав запропоновані в законі норми, якими вводиться реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні - збір, обробка, систематизація та зберігання відомостей про місце проживання і місце перебування всіх осіб в Україні в електронній формі та / або в формі картотек.

"Законом пропонується покласти визначення порядку ведення такого реєстраційного обліку на МВС - в той же час не визначено мету створення чергової бази даних про все населення України, цілі використання таких даних, а також не передбачено захисних механізмів, які попереджали б несанкціонований доступ до такої бази, зловживання інформацією".

На думку Президента, такі зміни: по-перше, вводили збір і зберігання інформації про особу, а можливо, і використання такої інформації без згоди цієї особи на підставі підзаконного акту, а не закону, як того вимагає Конституція, по-друге, створювали ризик втручання в особисте життя громадян, що заборонено Конституцією і не відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам в галузі прав людини, закріпленим Конвенцією про захист прав людини та основних свобод.

Президент також відзначав неприпустимість обмеження для осіб, які звернулися за наданням статусу біженця або додаткового захисту і щодо яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення їх питання, права проживати у родичів, у готелі, орендувати житлове приміщення або користуватися житлом, наданим у пункті тимчасового розміщення біженців. Тому глава держави запропонував виключити таке обмеження із закону, що надійшов на підпис.

Крім того, Президент не підтримував нововведення, згідно з яким батьки або інші законні представники новонародженого зобов'язані зареєструвати місце його проживання протягом місяця з дня державної реєстрації народження.

Нагадаємо, 17 травня Верховна Рада України (ВР) прийняла в другому читанні і в цілому законопроект № 9289 про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні. Проте 13 червня Президент України ветував закон.

Джерело http://news.ub.ua

0 коммент.:

Дописати коментар