четвер, 31 травня 2012 р.

Дитячий секс-туризм в Україні: спроба ситуаційного аналізу


Напередодні Євро-2012 Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» підбив підсумки дослідження «Дитячий секс-туризм в Україні: спроба ситуаційного аналізу» та презентував його результати під час прес-конференції.

До обговорення теми приєдналися експерти із захисту прав дітей – Уповноважений Президента з прав дитини, заступник Голови представництва ЮНІСЕФ в Україні, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ та заступниця начальника Управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України.

Дослідження, проведено Центром «Ла Страда-Україна», підтвердило, що проблема дитячого секс-туризму в Україні є вагомою, проте латентною. «Реальний масштаб цього лиха неможливо визначити точно через складність виявлення таких злочинів, корупцію, а також те, що постраждалі діти зазвичай не розуміють, що вони є об’єктами злочинних дій і нерідко сприймають заробіток шляхом надання секс-послуг іноземцям як норму. Крім того, українське суспільство цілком терпимо ставиться до явища дитячого секс-туризму - більшість людей під поняттям «дитина» розуміють дітей віком до 10 років, а в експлуатацію найчастіше потрапляють підлітки, які часто виглядають і сприймаються сторонніми як дорослі, проте насправді є дуже вразливими і наслідки розбещення для них є не менш руйнівними, ніж для малолітніх, - розповіла президент Центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко, і додала, - зростання пропозиції на сексуальні послуги в Україні свідчить про те, що Україна приваблює іноземців доступністю отримання послуг від дітей та безкарністю за такі дії».

Секс-туристи в Україні сьогодні є і закордонні, і такі, які мандрують у межах України. Іноземні секс-туристи приїжджають здебільшого з країн Євросоюзу (або країн-кандидатів у членство до Євросоюзу, наприклад, Туреччина), США та Канади, а також Близького та Середнього Сходу, наприклад, Ізраїлю, Сирії.

Серед дітей, які залучені до надання послуг туристам, є ті, хто займаються цим постійно, і ті, хто втягуються ситуативно. Перші – зазвичай, представники соціально вразливих груп – сироти, діти вулиці, діти з кризових сімей, для яких це єдине джерело заробітку, вони - дівчата віком від 14 років та хлопці віком 16-17 років. Друга категорія – ті, кого заманюють «красивим життям», дорогими подарунками, дівчата віком від 16 до 18 років та хлопці віком від 14 до 17 років (причому, їх частка з 2009 до 2011 року збільшилася в 4 рази). Залучають дітей до такої «роботи» посередники-сутенери, або навіть власні батьки, чи самі секс-туристи обіцянками цінних речей.

Залучення дітей до надання сексуальних послуг є злочином та завдає шкоди їх розвитку, здоров’ю, несе надзвичайно негативні психологічні наслідки, особливо для їх самовизначення у майбутньому.

Крім дитячого секс-туризму, експерти розповіли про проблеми правозастосування у сфері захисту прав дітей. Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко вчергове наголосив на значущості ратифікації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної екcплуатації та зловживань сексуального характеру, а також на тому, що необхідно змінити серйозність ставлення до таких справ з боку правоохоронних та наглядових органів. «У моєму офісі також є справа щодо сексуального розбещення дитини і я можу констатувати досить зневажливе ставлення з боку міліції. Якщо справа стосується не власне зґвалтування, шансів та належну увагу правоохоронців майже немає. Так не має бути», - зазначив Юрій Павленко.

Проблеми правозастосування безпосередньо на практиці відчувають і правозахисники. У Центрі «Ла Страда-Україна» з 20-ти справ, що перебувають на юридичному супроводі, 8 стосуються порушень прав дітей. З них половина – справи, пов’язані з сексуальним насильством над малолітніми, при цьому постраждалих дітей у них – 8. «І кожна з цих справ, на жаль, не є однозначною для наших судів, - відзначила Катерина Левченко. – Іноді навіть результати судово-медичної та психологічної експертиз не є вичерпним приводом для покарання винних у таких тяжких злочинах».

Олександр Бандурка, ректор ХНУВС та академік Національної Академії правових наук, наголосив: «Зволікання із ратифікацією Конвенції 201 Ради Європи про захист дітей від сексуальної екcплуатації та зловживань сексуального характеру обмежує можливості Української держави, її виконавчих інститутів та громадськості в діяльності із захисту дітей від сексуальної експлуатації. На разі вкрай важливо якомога скоріше вирішити питання із підготовкою цього документа до ратифікації. Процес був загальмований неправильним перекладом назви Конвенції, який значно звужував спектр її дії, а також колізіями у процедурі вдосконалення законодавства, пов’язані з прийняттям нового Кримінально-процесуального кодексу України. Відтак, спільне завдання держави, науковців, експертів громадських та міжнародних організацій - знайти оптимальні шляхи для вдосконалення законодавства, що є частиною підготовки Конвенції до ратифікації Верховною Радою України».

«ЮНІСЕФ занепокоєний тим, що Україна залишається однією з найбільших країн-джерел торгівлі людьми в Європі. В своїх заключних спостереженнях, Комітет ООН з прав дитини висловлює занепокоєння з приводу відсутності інформації про притягнення до відповідальності осіб, які займаються торгівлею дітьми, і наголошує на необхідності цільової інформації та інформаційно-просвітницькі кампанії як важливого превентивного інструменту», - сказав пан Рудігер Люхман, заступник Голови представництва ЮНІСЕФ в Україні. – «Тож ми закликаємо Україну активізувати свої зусилля у гармонізації національного законодавства із положеннями Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії».

Управління кримінальної міліції у справах дітей визнає, що захист дітей від злочинних посягань, сексуальної експлуатації, притягнення до відповідальності дорослих осіб, які втягують неповнолітніх у протиправну діяльність, проведення правоосвітньої та роз’яснювальної роботи – є запорукою зміни ситуації на краще.

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до директора комунікаційного департаменту Центру «Ла Страда-Україна» Лізи Рай 093 774 98 09, Liza_Rai@ukr.net

0 коммент.:

Дописати коментар