понеділок, 25 червня 2012 р.

Комсомольчани відзначили 115-ту річницю від дня народження Ю.В.Кондратюка (О.Г.Шаргея)


У м. Комсомольську (Полтавщина) щороку 21 червня відзначають день народження великого українця, одного з теоретиків світової космонавтики, провидця земної космічної ери людства - Юрія Васильовича Кондратюка (справжнє ім'я - Олександр Гнатович Шаргей).

Традиція ця народилася шістнадцять років тому, коли студенти Комсомольського політехнічного технікуму виступили ініціаторами встановлення пам'ятника вченого-самородка на Полтавщині, адже народився і виріс Ю.В.Кондратюк (О.Г.Шаргей) на полтавській землі. Тоді, в 1996 році, студентська молодь Комсомольська самотужки збирала кошти на спорудження пам'ятника великому земляку. Згодом до молоді приєдналися і міські спонсори. Тож у червні 1996-го біля входу до центрального корпусу Комсомольського політехнічного технікуму відбулося урочисте відкриття першого в Україні пам'ятника Ю.В.Кондратюку (О.Г.Шаргею). Від того часу молодь Комсомольська вшановує пам’ять видатного земляка, одного з перших творців ракетної техніки і теорії космічних польотів.

Цьогоріч у Комсомольську добра традиція була продовжена, набувши нового формату. 21 червня на базі Комсомольської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відбулася просвітницька акція «Ми – земляки творця Місячної траси!». Ініціатором заходу, присвяченого 115-й річниці від народження українського вченого-самородка, одного з «піонерів» ракетної техніки й теорії космічних польотів, стала депутат Комсомольської міської ради Неллі Карпець. Цю ініціативу підтримали колективи Полтавського музею авіації та космонавтики, Комсомольського міського краєзнавчого музею, ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, громадської організації «Центр «РОДІС» та місцевих ЗМІ.

Просвітницьку акцію було проведено для дітей, які наразі відпочивають у пришкільному таборі ЗОШ І-ІІІ ст. №1, та для молодих активістів ГО «Центр «РОДІС». У заході взяв участь почесний гість - позаштатний науковий співробітник Полтавського музею авіації та космонавтики Олександр Ігнатенко, який 16 років тому став автором ідеї увіковічення в Комсомольську пам’яті про Ю.В.Кондратюка (О.Г.Шаргея).



Під час зустрічі зі школярами Олександр Ігнатенко розповів багато цікавого про життя і науково-технічну діяльність нашого видатного земляка Ю.В.Кондратюка (О.Г.Шаргея). Зокрема мова йшла про найбільше його досягнення в космічній галузі – про його розрахунки польоту людини на Місяць, які свого часу використали американські астронавти.

Неллі Карпець також акцентувала увагу школярів на результатах наукової діяльності Ю.В.Кондратюка (О.Г.Шаргея). Вона розповіла, що ім’я нашого видатного земляка золотом написане в залі слави Космічного музею НАСА (Аламагордо, США). Його ім’ям також названо і трасу, якою перша людина висадилася на Місяці, і кратер на зворотному його боці. Для дітей було продемонстровано в шкільному 3D-кінотеатрі мультфільм про космос. А після цього Неллі Карпець провела зі школярами «космічну» вікторину. На завершення 1-шої частини заходу 35 дітей, її учасників, вирушили до пам’ятника Ю.В.Кондратюку (О.Г.Шаргею) для урочистого покладання квітів.



2-га частина акції «Ми – земляки творця Місячної траси!» відбулась в інтерактивному кабінеті фізики ЗОШ І-ІІІ ст. №1 і була призначена для 16-ти активістів ГО «Центр «РОДІС» з числа учнівської, студентської та робітничої молоді. Зазвичай активісти під час акцій розповсюджують в місті інформацію, а цього разу самі дізнавалися про нове. Зокрема, вони переглянули архівний відеозапис студії «ГОК-ТВ» про відкриття в 1996 р. пам’ятника Ю.В.Кондратюку (О.Г.Шаргею). Олександр Ігнатенко та Неллі Карпець розповіли молоді про початок космічної ери людства, а також багато цікавих фактів з біографії легендарного земляка

Під час заходу представник Полтавського музею авіації та космонавтики Олександр Ігнатенко урочисто передав директору Комсомольського міського краєзнавчого музею Тетяні Стахів архівні матеріали, що стосуються життя та науково-технічної діяльності Ю.В.Кондратюка (О.Г.Шаргея) - людини, яка здійснила відкриття світового значення. В ході акції директор ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Наталія Тягай представила Світлану Знахаренко, обдаровану школярку, одну з переможців МАН в галузі фізики. Також молодь з цікавістю спілкувалася із Заслуженим вчителем України Сергієм Залізняком, талановитим педагогом, який викладає фізику в ЗОШ І-ІІІ ст. №1.









По завершенні цієї частини акції «Ми – земляки творця місячної траси!» її організатори та юні учасники влаштували біля пам’ятника Ю.В.Кондратюку (О.Г.Шаргею) запуск в небо символічних барвистих літаків. Напередодні акції ці літаки власноруч виготовили три активістки ГО «Центр «РОДІС» Софія, Анастасія та Любов Макаренки http://www.rodis.org.ua/2012/06/blog-post_18.html









Колись американський астронавт Нейл Армстронг спеціально приїздив до Новосибірська, де набрав пригорщу землі від стін будинку, в якому свого часу мешкав і працював Юрій Кондратюк (О.Г.Шаргей). Згодом Армстронг заявив: «Ця земля для мене має не меншу цінність, ніж Місячний грунт». Тож наскільки цінною є земля Полтавщини, де власне народився, виріс і вчився наш видатний земляк! Пам’ятаймо про це.

0 коммент.:

Дописати коментар