вівторок, 15 травня 2012 р.

15 травня – Міжнародний день сім’ї


Джерелом людського життя є сім’я. Саме тут дитина починає пізнавати навколишній світ, у який прийшла. Саме в сім’ї формуються характер, світогляд дитини, її моральні орієнтири, естетичні смаки тощо. Отже, батьки, як найперші вихователі, можуть зробити для щастя свого сина чи доньки значно більше, ніж будь-хто.

Наш народ здавна розумів це. Але ідеологія і педагогіка тоталітарного режиму свідомо применшувала місію батьків, виховний вплив сім’ї. Пріоритет у цій політиці надавався державним установам та організаціям. Тому не дивно, що за роки радянської влади сім’я, як інституція, самоусунулася від виховання власних дітей, передоручивши цю функцію дошкільним закладам, школам, піонерським і комсомольським організаціям тощо.

Часи змінилися, однак значана частина сучасних молодих батьків так само усуваються від виховного процесу в рамках сім’ї. І хоч зараз в усіх чинних законодавчих документах задекларовано положення про те, що відповідальність за виховання, розвиток і навчання своїх дітей несе сім’я, не всі сучасні батьки це усвідомлюють. Інші батьки свій обов’язок перед суспільством і державою розуміють, але часто не знають, яким чином правильно виховувати дитину.

Аби досягти успіху в будь-якій роботі, необхідно вчитися основам тієї професії, яку обрав. І що видається дивним: для того, щоб стати менеджером, економістом, юристом, лікарем, учителем тощо, треба цьому вчитися 5-8 років! А де навчитися професії “батьки”? І це при тому, що батьки – не вузька спеціалізація, це – професія широкого профілю!

Щоб вважати себе добрим батьком чи матір’ю для своєї дитини, потрібно знати і вміти дуже багато. Необхідно бути і психологом, і педагогом, і менеджером, і економістом, і юристом, і лікарем, і вчителем, і кухарем, і швачкою, і тренером. А ще – артистом, музикантом, танцюристом, співаком, письменником, художником… Та найголовніше – треба ЛЮБИТИ свою дитину. Любити просто за те, що вона є. Любити такою, якою вона є. Любити так, щоб дитина з боку батьків змогла відчути до себе ніжність, турботу, лагідність, душевне тепло.

На жаль, в Україні поки ще не вчать професії "батьки". Тому кожний тато, кожна мама мають самі подбати про власну "батьківську" освіту. І тут головне - мати бажання. Тоді на допомогу батькам можуть прийти освітні заклади, бібліотеки, громадські організації (в т.ч. ГО «Центр розвитку дитини і сім'ї «РОДІС»).

Любіть своїх дітей і бережіть свої сім’ї!

З повагою,
дирекція ГО «Центр «РОДІС»


* * *
Фото Дмитра Купцова
(https://picasaweb.google.com/101493133782242997648/16201103#5652656962599778546 фотоконкурс «Хороший батько – міцна сім’я», 2011 р.)

0 коммент.:

Дописати коментар