середа, 4 квітня 2012 р.

Сьогодні Міжнародний день інтернету


Усім користувачам інтернету, особливо дітям та молоді, необхідно знати, що на цю всесвітню систему комп'ютерних мереж поширюються ті ж самі нормативи і закони, що і в реальному житті.

В інтернеті забороняється обмовляти або ображати інших користувачів - це може розглядатися як наклеп. За це користувач, що так вчинив, може піддатися покаранню та відповідальності за завдану моральну і матеріальну шкоду. Слід пам'ятати, що анонімних користувачів можна легко відстежити.

Разом із незаперечними перевагами інтернет відкриває, на жаль, і нові можливості для неприпустимої поведінки окремих людей. Непорядні користувачі можуть публікувати в інтернеті чутки, чужі фотографії чи іншу особисту інформацію, або відправляти зловмисні повідомлення як анонімно, так і від чужого імені. Повідомлення SMS, веб-камери відкривають нові можливості не тільки для спілкування та розваг, а й для експлуатації.

Ще про одне. Залякування в школі, наприклад, зазвичай закінчується разом із заняттями, однак в інтернеті кривдник може наздогнати свою жертву в будь-який час. Якщо вам подобається спілкуватися через інтернет, необхідно знати про всі ризики, а також дії, які слід вжити при можливому заподіянні образи. Це є важливим з наступних причин:

• Залякування в інтернеті часто відбувається у відсутності дорослих.
• Діти часто вважають, що якщо повідомити про це батькам, це тільки погіршить ситуацію.
• Анонімність і низька вірогідність бути покараним призводить до того, що люди починають робити те, чого вони ніколи не роблять в інших обставинах (наприклад, можуть сказати людині те, чого вони не скажуть при особистому спілкуванні).
• Залякування в інтернеті легко здійснити з технічної точки зору. Для відправки зловмисного повідомлення або публікації образливого тексту, доступного широкій аудиторії, потрібно лише кілька клацань мишею.

Тому якщо ви навіть поки що і не стикалися з образами в інтернеті, слід врахувати наступне:

• Не поширювати контактну або особисту інформацію, наприклад, фотографії, без ретельного обмірковування можливих наслідків. Інтерактивна дружба може закінчитися і коли це відбудеться, особиста інформація колишнім "другом" може бути відправлена зловмисникам.
• В інтернеті кожна людина має право на шанобливе ставлення.
• Чат, електронну пошту або комп'ютер можна закрити або вимкнути в будь-який час.
• Дітям має бути надана можливість поговорити з батьками про негативний досвід.

Що робити, якщо ви отримуєте зловмисні повідомлення по електронній пошті або SMS?

• Не слід відкривати такі повідомлення від зовсім незнайомих людей.
• Не слід відповідати на зловмисні повідомлення. Однак їх слід зберігати на випадок, якщо в таку ж ситуацію потрапить інша людина.
• Якщо образа не припиняється, можна змінити адресу електронної пошти або номер телефону.

Додаткові правила:

• Якщо відома адреса електронної пошти відправника, можна відправити копію зловмисного повідомлення постачальнику послуг інтернету і попросити його видалити цю адресу електронної пошти.
• Якщо адреса електронної пошти відправника невідома, зверніться за допомогою до постачальника послуг інтернету.

Увага! При виявленні опублікованих в інтернеті образливих текстів про вас або ваших фотографій збережіть всі сторінки, на яких був знайдений цей матеріал, для подальших дій:

• Якщо за сайтом або його адресою можна визначити постачальника послуг, необхідно зв'язатися з ним. Постачальник послуг може видалити текст і, ймовірно, розкрити особу автора.
• Крім того, можна попросити власного оператора інтернету зв'язатися з адміністратором даного сайту і запросити видалення матеріалів.
• Якщо образа дуже серйозна і є злочином, зверніться до правоохоронних органів.

Дівчата, хлопці! Діліться новинами вашого життя зі своїми батьками. Вони - єдині люди, хто по справжньому любить та цінує вас. І саме вони зможуть реально підтримати і захистити вас від "віртуальних" знайомців.

Якщо ж раптом ви не можете звернутися до батьків за порадою чи допомогою, це можна зробити за безкоштовним телефоном Національної "гарячої лінії" 0-800-500-33-50 або за електронною поштою info@Lastrada.org.ua



1 коммент.:

РОДІС сказав...

Міжнародний день Інтернету – початок соціального руху за безпеку дітей

Київстар починає всеукраїнський соціальний рух «Розкажи дітям про безпеку в Інтернеті» та приурочує його запуск в онлайні до Міжнародного дня Інтернету. Продовжуючи активність у містах, ми закликаємо дорослих навчати дітей безпеці не лише у реальному світі, а й у віртуальному.

http://bezpeka.kyivstar.ua/materials/articles/article1/

Дописати коментар