неділю, 25 березня 2012 р.

25 березня - Міжнародний день пам’яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівлі


25 березня прогресивне людство відзначає сумну пам'ятну дату - Міжнародний день пам’яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівлі. Навіщо відзначає? Щоби виразити повагу до тих, хто помер в результаті рабства або пережив жахи трансатлантичної работоргівлі (трансатлантична работоргівля тривала з XVI по XIX ст. протягом 400 років і охоплювала кілька регіонів і континентів: Африку, Північну й Південну Америку, Європу й Карибський регіон; тоді було знищено приблизно 17 млн. чоловік).

Крім того, Міжнародний день пам’яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівлі відзначається з метою підвищення обізнаності людей в усіх країнах про небезпеку, пов’язану з цим явищем. Адже рабство є безпрецедентною трагедією і однією з найтемніших сторінок людської історії.

Незважаючи на те, що рабство було скасовано і засуджено на міжнародному рівні, воно існує і сьогодні в нових формах і зачіпає сьогодні мільйони людей в усьому світі. За даними ООН, щороку мільйони людей, в основному жінки і діти, стають жертвами обману і насильства, перетворюються на «живий товар» і зазнають експлуатації. «Нова работоргівля» стала однією з найбільш гострих та широкомасштабних проблем сучасності.

Підрахувати кількість наших співвітчизників, які страждають від різних видів експлуатації за кордоном, неможливо. За одними даними, це мільйон осіб, за іншими - близько двох мільйонів українців. Тому просвіта щодо профілактики торгівлі людьми є і сьогодні дуже актуальною.



У Міжнародний день пам'яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівлі активісти Комсомольської громадської організації "Центр "РОДІС" провели інформаційну вуличну акцію, спрямовану на підвищення обізнанності комсомольчан з питань унебезпечення себе та своїх рідних від потрапляння в ситуації торгівлі людьми.

Акція пройшла за підтримки Міжнародного правозахисного центру "Ла Страда - Україна" та Інтернет-провайдера "ТРК "ГОК".

У проведенні акції взяли участь активісти ГО "Центр "РОДІС" Вікторія Бабенко, Катерина Лященко, Олена Коржакова та Аліна Мірющенко.

0 коммент.:

Дописати коментар