четвер, 4 серпня 2011 р.

Комсомольськ - проти торгівлі людьми!


3 серпня у м. Комсомольськ (Полтавщина) відбулась міська вулична акція «Ми проти торгівлі людьми!», спрямована на попередження торгівлі людьми та комерційної сексуальної експлуатації дітей.

Торгівля людьми - один з найтяжчих злочинів проти людини. Багато українських жінок, чоловіків та дітей потрапляють за кордон для примусової праці та комерційної сексуальної експлуатації. Так, за даними МОМ http://iom.org.ua/ua/pdf/ct_stats_march11.pdf лише в 2010 році жертвами торгівлі людьми стали 1085 українців. Число країн, до яких в минулому році потрапляв «живий товар» з України, перевищило два десятки : Російська Федерація - 569 осіб, Польща – 166, Туреччина – 40, Чеська Республіка – 35, Італія – 28, Кіпр – 26, Ліван – 20, Німеччина – 16, Фінляндія – 11, Індонезія – 9, Азербайджан - 8, Ірландія – 8, Греція – 7 та ін. У цьому списку є і Україна, адже потрапити в рабство можна й не виїжджаючи за кордон: за даними МОМ в 2010 році жертвами внутрішньої торгівлі людьми стали 114 українців, в т.ч. дітей.

Акція відбулась завдяки спільним зусиллям 6-ти міських громадських організацій:
- «Центр розвитку дітей і сім'ї «РОДІС»;
- «Товариство захисту прав дітей-інвалідів «Ніжність»;
- «Парламент дітей м. Комсомольська»;
- «Дитяча рада»;
- «Молодіжний продюсерський центр»;
- представництва Всеукраїнської ГО «Всеукраїнська академія універсології».
Проведення даної акції підтримало Комсомольське міське управління юстиції.



«Торгівля людьми? Це може трапитися з кожним, але не зі мною і не з моїми рідними!» - зазвичай так думає більшість громадян. Однак жертвою работоргівців може стати будь-хто незалежно від статі та віку, тому дуже важливим є інформування громадян про реальне існування проблеми торгівлі людьми та надання практичних порад, що допоможуть зберегти здоров’я і саме життя. Саме це і стало метою вуличної просвітницької акції, що відбулась 3 серпня.

Двадцять активістів з числа дітей та учнівської, студентської і робітничої молоді поширювали серед городян інформаційні листівки та буклети з практичними порадами, як не стати жертвою торгівлі людьми. Учасники акції мають надію, що це допоможе комсомольчанам уберегтись від тенет сучасних работоргівців.

Акція відбулась за підтримки Інтернет-провайдера ТРК «ГОК», відділу освіти і відділу у справах сім’ї та молоді виконкому Комсомольської міської ради, Комсомольського міського ЦСССДМ, а також Міжнародного Центру «Ла Страда – Україна» та Всеукраїнської мережі протидії комерційній сексуальній експлуатації дітей (члена міжнародної організації ЕКПАТ).

Подібні просвітницькі акції протягом 3-5 серпня відбуваються одночасно в 3-х містах Полтавської і Чернігівської областей: в Комсомольську, Полтаві та Чернігові. Спільна акція, спрямована на попередження торгівлі людьми та комерційної сексуальної експлуатації дітей, є складовою проекту «Акційне літо Мережі громадських організацій Північно-Східної України», який реалізує Комсомольська міська ГО «Центр «РОДІС» в рамках проекту Сумського обласного комітету молодіжних організацій «Підтримка громадських ініціатив у малих містах Північно-Східної України» за сприяння Національного фонду підтримки демократії (NED).

Інформація про результати акції увійде до буклету «Акційне літо Мережі громадських організацій Північно-Східної України» і буде розповсюджена серед учасників Мережі. Також результати даної спільної акції будуть висвітлені в журналі молодіжних організацій Північно-Східної України «Спалах». Очікується, що дана спільна мережева акція буде сприяти подальшому розвитку Мережі громадських організацій Північно-Східної України.



Організатори акції дякують за небайдужість і активність під час проведення заходу Володимиру Дмитренку, Наталії Ковтун, Кірі Озюменко, Анні Гордійчук, Аліні Кулик, Надії Єршовій, Діані Юрченко, Владу Смайловському, Єгору Базавлуку, Світлані Вонтрубській, Олегу Ржавіну, Марині Соляник, Альоні Шуть, Євгену Мошнінову, Павлову Косорукову, Ользі й Світлані Мосіним та ін.

1 коммент.:

РОДІС сказав...

Якщо ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте за номерами телефонів:

— Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Міністерства внутрішніх справ України: 044-254-76-04 (від 10.00 до 18.00, крім вихідних);

— Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді: 044-288-33-02; http://www.dcssm.gov.ua;

— гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми (МОМ):
0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні) та 527 (безкоштовно з номерів «Білайн», «Київстар», «МТС» та «Life») www.stoptrafficking.org.ua;

— гарячої лінії з протидії дитячій порнографії («ЛаСтрада Україна»):
0-800-500-335; http://internetbezpeka.org.ua/

Дописати коментар