середу, 3 серпня 2011 р.

Відповідальність подружжя за зобов’язання. Коментарі юриста


За нормами чинного законодавства кожен повинен відповідати за своїми зобов'язаннями особисто, та коли йде мова про борги одного із подружжя, то це має певний вплив і на всю сім'ю.

Для цього перш за все треба нагадати, що майно, яке є в сім'ї, може бути як особистою приватною власністю одного із подружжя так і їх сумісною власністю. Зокрема, Сімейний Кодекс України ст.. 57 до особистої власності належить майно, набуте до шлюбу або за час шлюбу, але на підставі договору дарування, в порядку спадкування, чи за кошти, які належали одному із подружжя особисто. До особистої приватної власності належать також речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя.

Особистою приватною власністю є і премії, нагороди, одержаніи за особисті заслуги; кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) належної одному із подружжя речі, як відшкодування моральної шкоди; є страхові суми, одержані за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю. У випадках звернення стягнення на таке майно будь-якого погодження іншого із подружжя не вимагається.

На практиці зустрічаються і складніші способи розрахунків подружжя за «кредитне» майно. Наприклад, подружжя придбало квартиру в кредит. Згодом воно розлучилось. За деякий час дружина за рахунок коштів, зароблених нею після розлучення, достроково сплатила залишок кредиту за квартиру в повному обсязі. Виникає питання: кому ж належить спірна квартира? І взагалі на якій підставі дружина після розлучення сплатила кредит?

Відповідь дає ч. 1 ст. 68 СКУ, яка визначає, що розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу. Водночас згідно зі ст. 65 СКУ договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім’ї, створює обов’язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім’ї. Це означає, що дружина та чоловік незалежно від припинення шлюбу мають рівні права та обов’язки щодо спільно нажитого у шлюбі майна, адже розірвання шлюбу не звільняє подружжя від зобов’язань за кредитом.

Виходячи з норм ст. 57, 61, 70 СКУ спільною сумісною власністю чоловіка і дружини є виключно та частка квартири, кредит за яку був сплачений подружжям за час перебування у шлюбі. Натомість частка квартири, кредит за яку був сплачений дружиною після розлучення за рахунок її особистих коштів, є приватною власністю дружини і не підлягає розподілу між подружжям.

Проте для поділу кредитного майна недостатньо визначення джерел його придбання. Слід враховувати й інші важливі чинники, від яких залежить спосіб поділу спільного майна подружжя. Зокрема, одним з найважливіших чинників, що впливають на поділ майна подружжя та розмір часток кожного з подружжя у спільному майні, є стан погашення кредиту.

Якщо на дату поділу майна кредит повністю погашений, питань не виникає – спільне сумісне майно подружжя підлягає поділу між чоловіком та дружиною за загальним правилом рівності часток. Якщо ж станом на дату поділу майна кредит погашений частково, необхідно вирішити питання щодо подальшого погашення кредиту. Це пояснюється тим, що згідно зі ст. 65 СКУ при укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Як зазначалося, договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім’ї, створює обов’язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім’ї. Законодавство не визначає поняття «в інтересах сім’ї». Однак якщо, наприклад, подружжя проживає в придбаній у кредит квартирі, то вважатиметься, що майно використане в інтересах сім’ї.

Отже, в результаті придбання подружжям квартири в кредит боргові зобов’язання перед банком-кредитором несуть і чоловік, і дружина, а не тільки той із подружжя, хто підписав кредитний договір. Залишок заборгованості за кредитом є ще одним чинником, який впливає на спосіб поділу спільного майна подружжя.

Отримати безкоштовну юридичну, консультаційну допомогу можноу громадській приймальні ДОО ВГО «Комітет виборців України» в Донецькій області за тел. (062) 304-81-81.
Юридична приймальня працює в рамках проекту «Захисти своє право!»

Джерело : http://www.civicua.org/news/view.html?q=1664023

0 коммент.:

Дописати коментар